Egy rágógumi az egymillió migráns

A bevándorlók befogadásával nem lehet csökkenteni a szegénységet a világban – ezt állítja egy amerikai elemző, aki előadásain látványos módszerrel szemlélteti tézisét. A volt újságíró rengeteg rágógumival mutatja be, hogy milyen hatása van a migrációnak, és hogy a rászorulókon szerinte csak az otthonukban lehet sikeresen segíteni.

Roy Beck a bevándorlás mértékének csökkentéséért küzdő NumbersUSA nevű szervezet alapítója és vezetője. Csaknem 20 éve elemzi, hogyan befolyásolja az amerikaiak életét a migráció.

Előadásain színes rágógumi golyócskák segítségével magyarázza el, hogy a bevándorlók befogadásával miért nem lehet csökkenteni a szegénységet a világban.

A Világbank meghatározása szerint azok a legmélyebb szegénységben élők, akiknek napi bevételük kevesebb, mint két dollár. Beck a színes golyócskák segítségével sorra szemlélteti, melyik kontinensen, hány millió ember él nagy nélkülözésben. Egy rágógumigolyó, 1 millió embert illusztrál.

Az összegzésnél kiderül, hogy a világon ma 3 milliárd nincstelen ember él, további 2,6 milliárd a mexikói – egyébként is alacsony – átlagbér alatt összegből.

Az Egyesült Államok 1990-ben arra kötelezte el magát, hogy évente egymillió legális bevándorlót fogad be. Beck szerint még ha két, vagy öt millióra is növelnék ezt a számot, akkor sem tudnának érdemben segíteni a szegényeken. Sőt, ártanának nekik.

Az az egymillió ember, akit befogadunk, az a legenergikusabb, általában jobban képzett, és minden bizonnyal a legelégedetlenebb emberek közül kerül ki, akik ha nem vándorolnának el, a változás elősegítői lennének, javíthatnák a helyzetét az összes embernek, akik ezekben az országokban élnek – magyarázza Beck.

Szerinte a helyzetet csak súlyosbítja, hogy ezekben az országokban nagy a népességnövekedés. Vagyis, amíg az Egyesült Államok minden évben befogad egymillió bevándorlót, az ENSZ adatai szerint a világ legszegényebb országaiban újabb 80 millióval növekszik a szegények száma.

Miközben ezt magyarázza, marékszám szórja a golyókat a már csordultig telt üvegekbe, s így azok szétgurulnak a padlón. Beck szerint a migráció soha nem lehet hatásos módszer a világ szenvedő lakosságának megsegítésére.

“99,9%-uk soha nem lesz képes bevándorolni egy gazdag országba. Az egyetlen hely, ahol segíthetünk rajtuk az az otthonuk. Segítsünk hát nekik ott – fejezi be előadását Roy Beck.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »