Egy öt éve működő, Párkány kulturális életét gazdagító civil szervezet

Egy öt éve működő, Párkány kulturális életét gazdagító civil szervezet

Párkányban öt éve működik Gerstner Ákos vezetésével a Pro Culture Parkan – Párkány Kultúrájáért elnevezésű civil egyesület. Alapítója az országszerte ismert dr. Gerstner István festőművész, aki fiát jelölte ki utódjául. Az egyesület azzal a céllal alakult meg, hogy felvállalja a párkányi régió kulturális és művészeti életének gazdagítását.

Gerstner Ákos történész öt éve erős elkötelezettséggel, hittel, s olykor nem kevés akadállyal megküzdve teszi a dolgát, s

Már 2016-ban megszervezte a Kerületi Alkotó Kör csoportos kiállítását, valamint Kovácspatakon az első képzőművészeti tábort, a városban pedig Bánsághi Vince-emlékkiállítást szervezett egy jubileumi album bemutatásával egybekötve. Bánsághi Vince (1881-1960) Helembán élő, alkotó festőművész volt.

2017 és 2020 között szintén gazdagította tevékenységét az édesapja évfordulójára rendezett emlékkiállításokkal párkányi, komáromi, és lábatlani helyszíneken. 2019-ben festőművész édesapja 80. születésnapja emlékére kiállítás szervezésében vett rész
Dunaszerdahelyen. Emléktábort szervezett a Gerstner István Regionális Művészeti Galériában, amely saját otthonában látogatható. A táborban különböző életkorú diákok vettek részt, nemcsak a városból, hanem a tágabb régióból is. A „házi galériában” mintegy 100-150 értékes mű tekinthető meg.

Hírdetés

Az egyesület vezetőjének köszönhetően több prospektus és emlékkönyv került kiadásra: A Kerületi Alkotó Kör működése (2006-2016), Bánsághi Vince életműve (1881-1960), Párkány kulturális öröksége és régészeti emlékei (mind 2016-ban), Párkány turisztikai és történelmi szempontból (2017-ben).

2020 nyarán – igaz szerényebb formában és körülmények között – a helyi plébánián megszervezte a honismereti tábort, melynek programjai között szerepelt a képzőművészeti foglalkozás is. Az egyházzal együtt szervezte a Győr–Pannonhalma zarándokutat. Ebben a hónapban Magyar Festészet Napja – online virtuális galéria néven alkotóműhelyt hozott létre. Karácsony előttre tervezett programjainak megvalósítását a jelenlegi helyzet alakulásától teszi függővé.

Igyekszik együttműködni a város többi intézményével, szervezetével. A legjobb és legeredményesebb együttműködést a helyi múzeummal és az egyházzal folytatják. Mindent megtesz annak érdekében is, hogy a város támogatását is elnyerje.

Minden egyéb pályázati lehetőséget is megragadva végtelen elszántsággal, alázattal, igényesen teszi a dolgát a város művészeti értékeinek gazdagítása érdekében.
Párkány város életében az elmúlt tíz évben talán az egyetlen civil szervezetként fontos művészeti, turisztikai értéket hozott létre kiadványokban és egy-egy programmal is.

Gerstner István festőművész (1939-2016) emléktábláját utóda, Gerstner Ákos jóvoltából 2017. november 24-én helyezték el a Barta Gyula Galéria (párkányi születésű, Pozsonyban élt) falán.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »