Egy olyan kancellárt neveztek ki az SZFE-hez, akinek nincs köze a magyar kultúra fellegvárához

Tegnap megírtuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. Az SZFE tüntető hallgatói Szarkát nem engedték be az egyetem területére, így az átadás-átvétel folyamatát meggátolták.

Egy olyan kancellárt neveztek ki Dr. Szarka Gábor személyében, aki ugyan tisztességes karriert futott be, mint katonai tiszt és attasé, de be kell látni, hogy nincs köze a magyar kultúra egyik fellegvárának számító Színház- és Filmművészeti Egyetemhez, pont úgy mint Csányi Sándor bankvezérnek a Soproni egyetem kuratóriumi elnökének, az erdészeti és faipari képzéséhez – mondta Brenner Koloman, az országgyűlés jobbikos alelnöke mai sajtótájékoztatóján.

Hírdetés

Kiemelte, hogy a Fidesz tudás, értelmiség és kultúra ellenes politikája szintet lépett az SZFE új kancellárjának kinevezésével. Szerinte a frontvonal annyira elmérgesedett az egyetem ügye kapcsán, hogy méltatlan támadások érik azokat a tehetséges színészeket és filmművészeket, akik a barikád két oldalán állnak. Mindez hosszútávon hihetetlen károkkal jár a magyar kultúrában a párt véleménye szerint.

Koloman egy szakmailag már kidolgozott kompromisszumos megoldást sürget. Eszerint azok a hallgatók, akik felvételt nyertek az SZFE intézményébe, egy kart alapíthatnának, ahol az alaptanterv szerint végeznék a tanulmányaikat, az intézmény eddigi oktatóival. Eközben az új kuratórium alapítana a saját elképzelése szerint egy másik kart. Az országgyűlési alelnök szerint a két kar között az oktatók és a hallgatók szintjén egy hároméves átmeneti időszak alatt ki fog alakulni az a kompromisszum, ami az ügy megoldásához szükséges.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »