Egy nap alatt három helyszínen is katonai áldozatokat követelt a kurd konfliktus

Sirnakban egy katona meghalt, három pedig megsebesült a kialakult tűzpárbajban. Itt március 14. óta kijárási tilalom van érvényben, hogy – mint a hivatalos szervek állítják – az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a PKK barikádjait és lövészárkait.
Mardin tartomány Nusaybin városában, ahol szintén március közepe óta van kijárási tilalom, kurd mesterlövész végzett 2 török katonával, további 2-őt pedig súlyosan megsebesített.
A Hakkari tartományban fekvő Daglica településen pokolgép robbant. 1 katona meghalt, 4 katona megsérült, egyikük állapota válságos.
Múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett, a lázadók vagy megadják magukat, vagy “ártalmatlanítják” őket, harmadik út nincs. Az államfő akkor megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok 1984 óta zajló fegyveres felkelésének végére.
“Talán a török biztonsági erők tagjaiból is életét veszti egy-egy, de legalább tízen, húszan vagy harmincan halnak meg a másik oldalon” – hangoztatta.
Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét és a PKK mintegy 5400 lázadóját “tették ártalmatlanná”. A három évtizedes konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.
(MTI)


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »