Egy nap alatt átverték a parlamenten a tao-pénzek titkosítását

Egy nap alatt átverték a parlamenten a tao-pénzek titkosítását

Megszavazta a Parlament az eddig főként futball-támogatásra költött tao-pénzek titkosítását.

138 igen szavazattal, 31 nem ellenében bólintottak rá a képviselők a javaslatra – az Országgyűlés honlapjára feltöltött adatok szerint. A nemzetgazdasági miniszter javaslata kimondja, hogy az adókedvezmény felhasználása is az adótitkok körébe tartozzon. A módosítást egy nap alatt verte át a Parlamenten a kormány. Délelőtt még vitáztak a kérdésben, kora délután pedig megszavazták.

Tállai András kedden az Országgyűlésben – a javaslat kivételes eljárásban zajló összevont vitájában – közölte: jelentős változást nem vezetnek be, csak megőrzik a törvény által eddigi is biztosított védelem szintjét. „A javaslat szerint adótitoknak minősül különösen például a támogatást nyújtó adózó megnevezése, az adózó által igénybe vett adókedvezmény, jóváírás összege, az adózó által támogatott szervezet megnevezése, továbbá a támogatott által kapott támogatás összege” – így az államtitkár.

A Jobbik felszólalója szerint ez a javaslat még egy banánköztársaságban is ciki lenne. Z. Kárpát Dániel leginkább azt kifogásolta, hogy a javaslat hozzásegítheti a nagy cégeket, hogy titkos háttéralkukat kössenek.

Az LMP-s Szél Bernadett egy másik ügyhöz hasonlította a mostani módosítást. A képviselő pert nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen, mert el akarták titkolni a stratégiai partnereknek nyújtott hasonló támogatást. Az ökopárt ezért azt ígéri: ha a társaságiadó-kedvezményre vonatkozó javaslatot elfogadják, alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményeznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »