Egy medvemészárlásból következtetünk az ember írországi jelenlétére

Egy medvemészárlásból következtetünk az ember írországi jelenlétére

Az eddig véltnél 2500 évvel korábban jelen lehetett az ember a mai Írország területén – vélik a kutatók egy több mint 12 ezer éves medvecsont-lelet elemzése alapján.

Az emberi jelenlétre utaló legkorábbi írországi bizonyítékok i.e. 8000-ből származnak. Egy medve térdcsontjának radiokarbonos kormeghatározás azonban kimutatta, hogy az állatot ember ölte meg nagyjából i.e. 10 500-ban, vagyis 12 500 évvel ezelőtt.

“Ez az eredmény új fejezetet nyit a sziget történetében” – mondta Marion Dowd, a Sligói Műszaki Intézet régésze, aki az ír Nemzeti Múzeum kutatójával, Ruth Cardennel közösen tette a felfedezést. A medvétől származó csontot, amelyen egy éles szerszám által ejtett vágások láthatók, még 1903-ban fedezték fel a nyugat-írországi Clare megye egyik barlangjában, több ezer más lelettel együtt.

A csontot az ír Nemzeti Múzeum őrizte az 1920-as évektől, mígnem Carden és Dowd újra megvizsgálta és radiokarbonos kormeghatározásnak – ezt a technikát csak az 1940-es években fejlesztették ki – vetette alá. A kutatók az Oxfordi Egyetemnek is elküldték a mintákat, és az ottani szakemberek megerősítették, hogy a medvével emberi kéz végzett mintegy 12 500 évvel ezelőtt. Az eredményekről a Quaternary Science Reviews című folyóiratban írtak a szakemberek.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »