Egy másodpercen múlhat az élet: szakértők helyeslik a vezetés közbeni telefonozás szigorúbb büntetését

Egy másodpercen múlhat az élet: szakértők helyeslik a vezetés közbeni telefonozás szigorúbb büntetését

„Életveszélyes a mobiltelefon használata gépkocsivezetés közben, a statisztikák is azt mutatják, hogy egyre több baleset történik azért, mert a gépkocsivezető telefonált, fotózott vagy élőben közvetített” – szögezte le megkeresésünkre Dobra Csaba, egy sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója.
A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy 9-20 büntetőpontnak megfelelő bírsággal sújthatják, de akár jogosítványukat is bevonhatják 30 napra azoknak a sofőröknek, akik vezetés közben mobiltelefont vagy bármilyen más, szöveg, fotó-, videóanyag rögzítésére vagy visszaadására alkalmas eszközt (például táblagépet) vesznek a kezükbe.

Dobra Csaba rámutatott, a gépjárművezetésnek reflexszé kell válnia, a másodperc töredéke alatt kell fékezni vagy irányt váltani, ám ez nem lehetséges, ha a sofőr közben másra figyel. „Aki a telefont nézi, nem észleli időben a veszélyt, hogy fékeznie kell, mert kiugrott elé egy kutya, ki kell térnie, mert szembejön egy másik autó.

– részletezte Dobra Csaba. Hangsúlyozta, a közúti rendelkezések szabályozásában benne van, hogy a gépkocsivezető nem foglalkozhat semmivel, ami elvonja a figyelmét a forgalomról, ugyanakkor kötelessége, hogy két kézzel fogja a kormánykereket.

A szakember éppen ezért jó döntésnek tartja, ha tovább szigorítják a jogszabályt. „Egyre elterjedtebb a telefon használata, nemcsak beszélnek, hanem üzenetet írnak, csetelnek, fotóznak, kisfilmeket készítenek, zenét, útvonalat keresnek. Tudatosítani kell, hogy aki gépkocsit vezet, egyébbel ne foglalkozzon, hiszen vannak kihangosítók, indulás előtt be lehet állítani az útvonaltervezőt” – mutatott rá a vállalkozó. Hozzátette,

még az is veszélyes, ha a sofőr a hátul ülő gyerekre figyel, de ezt már nem lehet szabályozni, mindenkinek be kellene látnia, hogy a gyerek épségét is veszélyezteti, ha nem a vezetésre összpontosít.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »