Egy kurd vezető három részre osztaná Irakot

Ha egyszer sikerül legyőzni az Irak és Szíria egy jó részét megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet, akkor Irakot három különálló entitásra – egy síita, egy szunnita és egy kurd államra – kellene osztani a további vallási alapú vérontás elkerülése érdekében – jelentette ki a Reuters brit hírügynökségnek adott és csütörtökön közölt interjújában egy magas rangú iraki kurd tisztségviselő.

Maszrur Barzáni, a kurd regionális kormány biztonsági tanácsának elnöke, aki a régió elnökének, Maszúd Barzáninak a fia, a hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: olyan nagy a közösségek közötti bizalmatlanság, hogy képtelenség „egy tető alatt” tartani őket. „A föderáció nem működött, úgyhogy vagy egy konföderációt kell létrehozni vagy teljesen elkülönülni. Ha három állam egy konföderációt alkot, akkor lesz három egyenrangú főváros” – tette hozzá.

Ha az IÁ ellenőrzése alatt álló legnagyobb várost, Moszult is elfoglalja az iraki hadsereg, akkor az valószínűleg a dzsihadista kalifátus végét fogja jelenteni. De ha megszűnik is a szervezet, attól még az ország megosztott marad, mert a különböző felekezetek közötti hatalommegosztási megállapodás csak elégedetlenséget, egy helyben állást és korrupciót szült, és csak tovább tart majd a vallási indíttatású erőszak – állapította meg a Reuters.

A kurdok már tettek is lépéseket azért, hogy megvalósítsák régi álmukat, egy Iraktól független államalakulatot. Irakot az amerikai vezetésű, 2003-as megszállás óta a síita többség képviselői kormányozzák. Az ország északi régiójában a kurdok már saját maguk intézik ügyeiket, megszervezték fegyveres erejüket, amely a Washington vezette nemzetközi hadi koalíció támogatásával felvette a harcot az IÁ-val.

Barzáni szerint a szunnitáknak is meg kell majd kapniuk ugyanezt a lehetőséget azokban az északi és nyugati régiókban, amelyekben többségben vannak, és a három közösség jó szomszédként élhet majd egymás mellett. Ha újra meglesz közöttük a bizalom, akkor ismét együtt tudnak majd működni – mondta. A kurd vezető úgy véli, megkönnyítette az IÁ iraki térnyerését, hogy a szunniták úgy érezték, a síita bagdadi vezetés háttérbe szorítja őket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »