Egy különös év margójára

Egy különös év margójára

„Bizony, mondom néktek, hogy sok próféta és igaz kívántalátni, amit láttok, de nem látták, és hallani, amit hallotok, de nem hallották.”– Máté 13:17

Ismét magunk mögött tudhatunk egy esztendőt és bár látszólag ez is a koronavírus jegyében telt el, a háttérben, a média szócsöveitől rejtve, olyan csodálatos dolgok történnek, amelyekről 2020 elején álmodni sem mertünk volna, hiszen a „vakok látnak, a bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és süketek hallanak, halottak támadnak fel, és szegényeknek hirdettetik az evangélium”1 és ha hiszitek, ha nem, ezek jelentős része nem történt volna meg a járvány nélkül.

Sokáig kerestem a fogást a kialakult helyzeten és ahogy azoldalon mostanában megjelenő írások száma is mutatja, ez a keresés most istart, egyet azonban biztosan tudok: a hangsúly a virtuális térről a személyestalálkozásokra, a tömegmédiáról a négyszemközti, de legalábbis meghittebb,baráti beszélgetésekre helyeződik át és ennek számos oka van.

Látva a közösségi oldalakon folyó, párbeszédnek alignevezhető kommunikációt, arra a következtetésre jutottam, hogy nagyon kevésembert lehet ilyen módon megszólítani, legalábbis úgy, hogy az az örökkévalóságtávlatából szemlélve is értékes legyen. Minden helyzet annyira egyedi, hogy segíteniis csupán egyénileg, a Szent Lélek segítségével személyre szabott módonlehetséges. Gondoljatok csak bele abba, hogy hány más véleményen lévő ismerősünkhozzáállását tudtuk megváltoztatni az oltással vagy a koronavírussalkapcsolatban egy-egy átküldött cikk segítségével? És vajon ettől függ-e örökkévalósorsuk? Igaz, hogy a kezdetekhez képest én is sokkal komolyabb összefüggéstlátok a kialakult helyzet, az oltások, a járványkezelés stb. és az emberitörténelem utolsó fejezete között, azonban ezt a látásmódot nem fogom tudniátadni pusztán a napi hírek vagy a világban folyó általános trendekelemzésével, akármennyire szofisztikáltan teszem is. Az Úr szeretete által fűtöttszemélyes beszélgetések útján viszont annál inkább.

Ma már nincs olyan család, ahol ne lenne valamilyenszemélyes tapasztalat a koronavírussal kapcsolatban és az Úr ezeket atapasztalatokat csodálatos módon fel tudja használni arra, hogy másokat magáhozvonzzon.

Például sokan megtapasztalták az egészségügyben fennállókáoszt, ahol egyéni szinten mégis fel-felbukkan az Úr szeretete és közbenjárása.Minél nagyobb a sötétség, annál messzebbről látszik egyetlen gyertya fénye is.

Hírdetés

Több személyes példát láttam arra, hogy a narratívában fellelhetőmérhetetlen mennyiségű ellentmondás egyeseket még nagyobb tagadásra késztet,míg másokat felébreszt. Láthattuk, hogy a betegség egyeseket oltáshalmozásra,másokat oltáskerülésre sarkall. Amikor azonban az Úr előtt állunk, nem arrakell válaszolnunk majd, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vettünk igénybevagy tagadtunk meg, hanem arra, hogy kit vallottunk Megváltónknak. Ezért nagyonfontos megválogatni a csatáinkat, mert lehet, hogy az oltással vagy a kialakulóvilágdiktatúrával kapcsolatos nézeteink a szándékunkkal ellentétes hatástváltanak ki. Ne felejtsük el, hogy az Úr a világtörténelem egyik legnagyobbdiktatúrájának közepén jött el a testben, mégse annak fizikai elpusztításával, vagyleleplezésével, hanem az emberek lelkével foglalkozott. Kövessük a példáját! Ésezzel magamnak is prédikálok, mert a kialakult helyzetben gyakran előfordul,hogy a beszélgetés, minden igyekezetem ellenére is az oltáskampányokkal éshasonló eseményekkel kapcsolatos hírekre terelődik.

Számos olyan téma kering a neten, ami sokakra, így rám is vörösposztóként hat és csak arra jó, hogy már a puszta említése is elterelje a szót azÚrról. Ismerjük fel a trükköt! Számoljunk el háromig és közben kérjük az Urat,hogy mutassa meg a helyes irányt! Ne az legyen a célunk, hogy a másikatmeggyőzzük az oltásokkal kapcsolatos igazunkról. Ezt bízzuk az Úrra és foglalkozzunka lényeggel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne beszélni agyógyszeripar sötét múltjáról és jelenéről, a kialakuló világkormányról éshasonló kérdésekről, de ezt is tehetjük bölcsen, az adott helyzethez szabottan.

Két dolgot tartsunk észben: először is, hogy az Úr azevangélium hirdetésére hívott el2 bennünket, illetve, hogy aSzentlélek az adott órában megtanít majd arra, amit mondanunk kell3,amit persze teljes béketűréssel4 adjunk át.

A gyülekezetekről és gyülekezésről pedig annyit, hogy a „kettenvagy hárman összegyűltek” elve5 szerintem egyre fontosabb lesz azidő előrehaladtával, függetlenül attól, hogy valaki jár-e bármilyen közösségbevagy sem.

Dániel próféta azt mondta, hogy az utolsó időkben „a népértelmesei sokakat oktatnak”.6 Legyünk értelmesek!

Máté 11:5Márk 16:15Máté 12:122. Timótheus 4:2Máté 18:18Lásd: Dániel 11:32-33


Forrás:idokjelei.hu
Tovább a cikkre »