Egy könyvtárban találták meg a szovjet hadizsákmánynak hitt könyvgyűjteményt

Egy könyvtárban találták meg a szovjet hadizsákmánynak hitt könyvgyűjteményt

A szászországi Bautzen közkönyvtárában találták meg Edith és Georg Tietz német zsidó nagyvállalkozó család nagy jelentőségű könyvgyűjteményét, amelyről eddig úgy hitték, hogy a Szovjetunióba került hadizsákmányként.

Az egykori Hertie áruházlánc alapítóinak cégét a nácik 1934-ben kisajátították, a Tietz-család tagjait a cégvezetésből kiszorították, végül a családi vagyont is elkobozták, majd eladták. 1944-ben a birodalmi belügyminisztérium szerezte meg Edith és Georg Tietz könyvgyűjteményét, amelyet egy bautzeni raktárban helyeztek el. A második világháború végén a gyűjteménynek nyoma veszett, Németországban mindeddig azt feltételezték, hogy a szovjetek vitték magukkal hadizsákmányként.

A bautzeni városi könyvtár hétfőn jelentette be, hogy a nácizmus idején eltűnt kulturális javak felkutatásával foglalkozó intézet (Deutsches Zentrum Kulturgutverluste) találta meg az intézményben a Tietz-féle könyvgyűjtemény egy jelentős részét. Az előkerült könyvritkaságok egy részét jövő héten mutatják be a nyilvánosságnak.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »