Egy kisfiún is kimutatták Romániában a zikavírust

Múlt héten mutatták ki először Romániában a zikavírust, egy Karib-tengerről hazatérő üzletasszony szervezetében. Egy tízéves kisfiúé a második eset, de a vírus terjedésének kockázata alacsony.

Egy tízéves kisfiú szervezetében kimutatták a zikavírust keleti szomszédainknál, Romániában ez a második ilyen eset. A marosvasarhelyi.info oldal beszámolója utal a román Egészségügyi Minisztérium közlésére, eszerint a fiú egy hete érkezett az országba a szüleivel Francia Guyanából. A zikavírus tipikus (influenzára is jellemző) tünetei jelentkeztek rajta: láz, kiütések, izomfájdalom. A tünetek eltűnése ellenére három napig tartották a gyermeket kórházban, a hét elején engedték ki.

Romániában éppúgy alacsony a vírus terjedésének kockázata, mint hazánkban. Múlt héten egy karib-tengeri üzleti útról, Martinique szigetéről hazatérő hölgy szervezetében mutatták ki a vírust keleti szomszédainknál.

A zikavírussal fertőzött szúnyogok az amerikai kontinensen, különösen Brazíliában gyakoriak. Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia miatt az utazókra vonatkozó fontos ismeretekről tartott szerdán sajtótájékoztatót Budapesten az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK). Múlt héten az OEK legfrissebb tanulmányát közölte honlapunk. Ezek alapján sok félreértés tisztázható, és kiderülnek belőle a megelőzés legfontosabb módjai is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »