Egy kis szórakozás a Pogányvár alatt – Képriport

Egy kis szórakozás a Pogányvár alatt – Képriport

Óbást község a Medvesalja kisebb községei közé tartozik, aktivitásában viszont az élenjárók között van.

Gyönyörű környezetben fekszik, tanösvény vezet innen a község fölött magasodó Pogányvárhoz. Ma már viszonylag gyakran látogatják a turisták, akik a Novohrad-Nógrád Geopark szervezésében gyalogtúráznak errefelé.

Útközben megpihennek a kis tavacskánál a faluvégen, esetleg betérnek a takaros vendégházba ebédelni, vagy éjjeli szállásra.

Lakossága mindig híres volt arról, hogy a legjobban kereső emberek közé tartoztak a Medvesalatt. A férfinép zöme a nehéz, az egészséget gyakran nem kímélő szakmát választotta, „szurkosakként” dolgoztak Közép-Szlovákia városaiban. Ezek az emberek ma már nyugdíjasok.

Sajnos a fiatalságra itt is jellemző Gömör sajátosága, a munkahelyek teljes hiánya. Sokan dolgoznak közülük idegenben.

Ma viszont szórakozni jöttek össze öregek és fiatalok. Az aktív vezetés falunapot szervezett a számukra. Itt is van a község apraja-nagyja.

Hírdetés

Kóstolják a főzőverseny „termését”, falatoznak a háromfajta gulyásból. Tárogatóból szól nekik a „Krasznahorka büszke vára…”, táncolnak a rimaszombatiak, énekelnek a ceredi asszonyok.

Bunyós Pityu pedig  megmozgatja a kezeket, lábakat. Így aztán a kezek, lábak szépen bejáratódnak az ezt követő népmulatságra. Óbást népe ma megmutatta, hogy nemcsak dolgozni tud, hanem szórakozni is.

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Nyitókép: László Ildikó polgármesternő megnyitja a falunapot


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »