Egy kis segítség ahhoz, kik járnak jól a járvánnyal (is): rekordmértékben nőtt a francia államadósság a második negyedévben

Rekordmértékben emelkedett Franciaország GDP-arányos államadóssága a második negyedévben az első negyedévvel összevetve elsősorban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megnövekedett állami kiadások miatt.

Az INSEE francia statisztikai hivatal honlapjára pénteken felkerült adatok szerint az államadósság 2638,3 milliárd euró volt június végén. Ez a hazai össztermék (GDP) 114,1 százalékának felel meg és 12,7 százalékponttal magasabb a március véginél. Ilyen jelentős növekedés nem volt azóta, hogy az adatot 1995 óta jegyzi az INSEE.

A statisztikai hivatal azzal számol, hogy az államadósság tovább emelkedik, az év végén a GDP 117,5 százaléka lesz.

A koronavírus miatt gyakorlatilag az egész francia gazdaság leállt március 17. és május 11. között, mintegy 12 millió embert bocsátottak el rövidebb vagy hosszabb időre. A gazdaság teljesítménye rekordmértékben, 13,8 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

Hírdetés

A francia hazai össztermék (GDP) 5,9 százalékkal zsugorodott az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékos gazdasági csökkenést jegyeztek fel.

Az INSEE előrejelzése szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP már akár 19 százalékkal is nőhet, és további 3 százalékkal az utolsó negyedévben.

A járvány kezdete óta a francia kormány már 460 milliárd euró gyorssegélyt nyújtott a gazdaságnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »