Egy kis dudus Feltmanéknak, máris feloldják az 56-os anyagok titkosítását

Az Egyesült Nemzetek Szervezete feloldja a Columbia Egyetemen és az ENSZ levéltárában lévő 1956-os dokumentumok titkosítását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Az első, az ENSZ 1956-os szabadságharccal kapcsolatos szerepvállalását kutató magyar történész, Nagy András május 16-án érkezik New Yorkba és kezdi meg az adatok tanulmányozását

Magyar Menedék - Sitchin

A dokumentumok között vannak olyanok, amelyek tartalmáról semmit sem tudni, vélhetően vannak köztük a szabadságharcban részt vevő emberektől származó vallomások és leírások, amelyeket biztonsági okokból is titkosíthattak – ismertette. Szijjártó Péter felidézte, hogy korábban nem volt a magyar diplomácia “homlokterében” ez az ügy, és nem is volt annyira közismert, hogy léteznek titkosított adatok az ENSZ-nél 1956-ról. Amikor átnézték a magyar vonatkozású ENSZ-ügyeket, akkor döntöttek arról, hogy tárgyalni kezdenek a titkosítás feloldásáról.

A témában a külügyminiszter többször is egyeztetett Jeffrey Feltman politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettessel, folyamatosan napirenden tartották az ügyet, és pénteken kapták az értesítést, hogy az ENSZ feloldja a titkosítást. Szijjártó Péter hozzátette: mivel a politikarészleg kapacitásai végesek, a magyar fél 50 ezer dollár segítséget nyújt a részleg működéséhez.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »