Egy karácsonyfa által okozott lakástűzből esélytelen élve kijutni

Egy karácsonyfa által okozott lakástűzből esélytelen élve kijutni

Szinte esélytelen, hogy élve kimenekítsenek valakit a tűzoltók egy karácsonyfa által okozott lakástűzből. A gyantás fenyőfa ugyanis gyorsan, még a tűzoltók kiérkezése előtt leég, meggyújtva a környezetét, a függönyt és a bútorokat is. Évente, országszerte, átlagosan 40-50 karácsonyfa-tűzhöz riasztják a tűzoltókat.

Egy tizenöt emeletes panelház tizenegyedik emeletén gyulladt ki a lakás a fővárosban még 2007. karácsonyán. Akkor senki sem sérült meg, de a szomszéd lakásból négy embert menekítettek ki a tűzoltók a füst miatt. A katasztrófavédelem ma azt szemléltette a fővárosban, hogy zárt térben hogyan ég le a karácsonyfa. Fontos a figyelemfelhívás, ugyanis évente átlagosan 40-50 ilyen tűzesethez riasztják országszerte a tűzoltókat.

„Nappaliban helyezzük el ezt legtöbbször, zárt térben vagyunk kisebb helyiségben, kiszáradt fenyő nagyon gyorsan terjed, ugye gyantás részről beszélünk, szinte a leggyorsabb tűzterjedése van ebben a részben. De azt is nagyon jól lehetett látni, hogy ez meggyújtja a környezetét, emeli a hőmérsékletet, folyamatosan nő föntről lefelé a hőmérséklet, a füst, az éghető gőzök, gázok és bizony 10 percen belül az egész zárt térben egy helyiségben lévő összes éghető anyag lángba borul, és onnan már sajnos nagyon kis esélye van, hogy bárkit ki tudunk menteni” – fejtette ki Bérczi László, országos tűzoltósági főfelügyelő.

Ezért a katasztrófavédelem szakemberei azt javasolják, hogy az adventi koszorú gyertyái alá nem éghető anyagot rakjuk, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat, a karácsonyfa pedig inkább élő, gyökeres fa legyen, a gyertyák helyett pedig megbízható, jó minőségű égősorokat rakjuk.

Évente csaknem ötezer lakástűz keletkezik országszerte, ebből csaknem ezer az advent és vízkereszt közötti öt hetes időszakban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »