Egy jelölt az oktatási tárca élére már akad

Egy jelölt az oktatási tárca élére már akad

Már egy hete foglalkoztatja a közvéleményt, ki lehet az utódja Barnislav Gröhling lemondott oktatási miniszternek.

Eduard Heger kormányfő szinte egy Verdi opera (az Álarcosbál) szereplőjének a kosztümébe bújva (ott éneklik ezt: Oscar tudja, de nem mondja) sejtelmesen kijelentette, hogy már megvan a név, de egyelőre nem hozza nyilvánosságra.

Persze ő még nem a befutó, az majd Eduard Heger kormányfő és Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyeztetésekor derül ki, hogy végül ki ülhet a miniszteri bársonyszékbe.

Egyéb húsbavágó témákról szólva Krajniak nagyra értékelte a székét egy kis baleset után elfoglaló Karel Hirman gazdasági miniszter gyors reagálását, aki a megnőtt energiaárak kapcsán keresi azokat a megoldásokat, amelyek enyhítenék az emberek  problémáit.

Felvetődött egyfajta energiacsekkek ötlete a szociálisan leginkább rászorulók számára, valamint az energiát forgalmazó társaságok nyereségének szabályozása is. Emlékeztetett az energia-szükséghelyzettel törvényre is, amely szükség esetén megtiltaná az elektromos energia exportját.

Hírdetés

Viskupič mindezzel egyetértett, csupán a megfelelő mérték megtalálásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az úgynevezett inflációs segélyt a 14. havi nyugdíj jelenthetné, ami Krajniak szerint a már kifizetett 13. nyugdíj 70 százalékát tenné ki.

Ezt az egyszeri segélyt november folyamán fizetnék ki, és más rászoruló csoportokat is érintene. Mint megtudtuk, ezeknek a pluszköltségeknek a forrása azok az adók lennének, amelyeket azokra a cégekre vetnének ki, amelyek állami licenccel tevékenykednek a piacon.

Viskupič az egyedi adókról szóló törvényt nem tartja jó megoldásnak. A legtöbb ágazat – például a távközlés terén működő cégek – a megemelt adóköltségeket az ügyfelek rovására kompenzálnák, ezért valamit kezdeni kellene az adókkal.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »