Egy húron pendülünk: a Rakonca Néptáncegyüttes Füleken

Egy húron pendülünk: a Rakonca Néptáncegyüttes Füleken

A fenti címmel tartja február 29-én a Füleki Városi Művelődési Központban hagyományos műsoros estjét a füleki Rakonca Néptáncegyüttes, amely idén is megújult koncepcióval várja az érdeklődőket.

A csoport 1995-ben Varga Norbert és Varga Lia kezdeményezésére alakult. A kezdet nagyon biztatóan sikerült, hiszen 40-50 fős látogatottság mellett egy éven keresztül rendszeresen tartottak játszóházat Füleken. Ezekből a foglalkozásokból nőtte ki magát a néptáncegyüttes, amely megalakulásától fogva Fülek városában fejti ki tevékenységét. A Városi Művelődési Központ égisze alatt dolgozik, jelenleg hetven 9–24 év közötti fiatallal. Célkitűzésük a hagyományos magyar tánckultúra autentikus színpadi bemutatása, valamint a közösségi értékek és a lokálpatriotizmus ápolása. Évi 20-25 alkalommal lépnek színpadra, jó néhány országos versenyen és fesztiválon értek már el kiemelkedő eredményt, öregbítve ezzel a város hírnevét. Fennállásuk óta 14 külföldi fesztiválon szerepeltek, egy nemzetközi nívódíjban, valamint öt országos arany sávos és négy ezüst sávos minősítésben részesültek. Varga Norbert együttesvezető szerint a kötődés és a folytonosság a két legfontosabb tényező a csoport életében.

Az együttes utánpótláscsapata a Kis Rakonca, amely az együttes negyedik generációját jelenti. Jelenleg negyvenen alkotják. “Úgy gondolom, hogy társas életre születtünk, ezért szövetségeseket keresünk. Nincs ez másképp a Rakoncában sem. Ha érezzük, hogy összetartozunk, kellőképpen egymásra tudunk hangolódni, olyanok vagyunk, mint a hangszerek húrjai, amelyek még ha nem is egyformán szólnak, mégis harmóniát és összhangot teremtenek.” – meséli Varga Lia.

Molnár Nikolas több országos szólótáncverseny díjazottja, néhány hónapja rendszeresen részt vesz a Kis Rakonca Gyermek Néptáncegyüttes munkájában. Mint mondja, a néptánc az életstílusává vált. Ez tölti ki ideje jó részét, ez a hobbija, és ennek köszönhetően fejlesztheti magát több téren is, nemcsak a tánc szempontjából, de emberileg is.               “Fontosnak tartom a hagyományaink ápolását, megélését és továbbadását. Ezért szívesen vettem, amikor Varga Norbert felkért, hogy segítsem az utánpótláscsapat oktatását. Tavaly szeptemberben csöppentem bele a munkába, ami számomra is kihívás, hiszen eddig táncosként foglalkoztam a szakmával, most pedig már pedagógusként is kiveszem a részem belőle. Felemelő érzés a jövő generációjával foglalkozni.”

Hírdetés

A Rakonca Néptáncegyüttes a nagykorúvá válás pillanatától, vagyis a tizennyolcadik jubileumától fogva rendszeresen tart évzáró műsort. Az elmúlt évek során adódott lehetőségeknek köszönhetően egyéb népművészeti tevékenységek is teret nyertek a városban és a régióban. Ennek eredményeként alakult meg a Rakonca holdudvarához tartozó File Banda, a Foncsik és a Galáris Énekegyüttes. A műsor gerincét ezek a népművészeti együttesek alkotják.

“Idei vendégünk a rozsnyói Borostyán Néptáncegyüttes és a Rakonca állandó kísérő zenekara, a salgótarjáni Dobroda” – árulja el Varga Norbert. A műsor, amelyben az együttes legújabb alkotásai kerülnek színpadra, egyfajta számadás a szülők, a támogatók és a széles nagyközönség felé. A Kis Rakonca leánycsapata Lányoké a mennyország! címmel medvesalji böjti lányjátékokat mutat be, a fiúk gömöri pásztorbotolóval és vasvári verbunkkal készülnek. Külön öröm számunkra, hogy a Rakonca által bemutatásra kerülő somogyi táncok alkotóinak egyike egykori táncosunk, Gyetvai Júlia, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze.

“Tapasztalataim szerint sokkal kevesebb a feszültség a két nemzet között, egyre elfogadóbbak vagyunk egymással. Vagy mégsem? Ezt a kérdést a nézőnek tesszük fel, döntse el ő, hogy szerinte a színpadon táncoló két csapat milyen kapcsolatban van egymással” – mondja Erik, aki jelenleg az Ifjú Szivek Táncszínház táncosa füleki párjával, Gyenes Barbarával együtt. Az ott szerzett tudással és tapasztalatokkal tudják segíteni az itthoni csapat munkáját. Nagyrészt a próbavezetésben vesznek részt, de kipróbálták már magukat a koreografálásban és a szervezési folyamatokban is. “Fesztiválok, fellépések, hétvégi összpontosítás, ruhacipelés, külföldi utazás, közös nevetés, izzasztó próbák, ezt jelenti számomra a Rakonca. Igyekezni fogok, hogy a táncosoknak a továbbiakban is rengeteg táncos élményben és sikerben legyen részük.”

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2020/08. számában. A felvételeket a Rakonca bocsátotta rendelkezésünkre.      


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »