Egy hónapot adott az ÁSZ az ellenzéki pártoknak

Egy hónapot adott az ÁSZ az ellenzéki pártoknak

A parlamenti ellenzék pártjainak a napokban újra meg kell keresniük az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), a hét pártnak olyan intézkedési tervet kell készítenie és benyújtania, amely garantálja, hogy a közelmúltban feltárt gazdálkodási-pénzügyi hiányosságaik megszűnnek, működésük mindenben követi majd a jog előírásait, írta Magyar Idők.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára a lapnak elmondta, fontos előírás, hogy az ellenőrzött és szabályszegésen ért szervezeteknek, ez esetben a pártoknak úgynevezett intézkedési tervet kell készíteniük a gazdálkodási hibáik kijavításáért. Hozzátette: erre a jelentés kézhezvételétől számított harminc nap áll a vezetők rendelkezésére. A feladat teljesítését törvény írja elő, a határidő pedig a napokban telik le a pártoknál – mulasztás esetén az állami támogatás felfüggesztésével is számolniuk kell.

A múlt hónapban több párt ellenőrzését is befejezte az Állami Számvevőszék, a vizsgálatok a Jobbiknál, az MSZP-nél, az LMP-nél, a DK-nál, a liberálisoknál, a Párbeszédnél és az Együttnél is találtak hiányosságokat, szabálytalanságokat – idézi a kormánypárti lap cikkét az MTI.

A Fidesznél minden rendben volt, van és lesz

A Magyar Idők arra már nem tér ki, hogy az Állami Számvevőszék egyáltalán nem vizsgálja a Fidesz gyanús ügyeit: a kormánypárt  még 2010-ben rendkívül nyomott áron, 98 millió forintért rendelt plakátokat a később a Jobbik plakátkampányát is bonyolító Mahir Citypostertől, ráadásul sajtóértesülések szerint a párt csak 36 millió forintot tüntetett fel plakátköltségként. Az ÁSZ mégsem foglalkozott a kérdéses időszakkal, helyette a Fidesz 2014-es időszakát ellenőrizték, és találták tisztának.

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

A Számvevőszéket meglepő módon a Fidesz 2017-es gazdálkodása sem érdekli – és hiába kérte erre az Együtt, a kormány párt idei pénzügyeit sem kívánják vizsgálni, pedig lapértesülés szerint a a Fidesz már minden létező plakáthelyet lefoglalt a közelgő választásra készülve. A Jobbik esetében  viszont két és fél év gazdálkodását ellenőrizte a hatóság, így szabtak ki a pártra 331 millió forintos büntetést – aminek tételes indoklása a mai napig elmaradt.

Védett adatra hivatkoznak

Nem csak a Jobbik-büntetés kérdéses: az Együtt például bírósághoz fordult, mert az ÁSZ olyan jelentésekre hivatkozva szabott ki rájuk 19 milliós bírságot, amiket a Számvevőszék már korábban is ellenőrzött, és akkor rendben talált.

Belföld MN Bíróság elé viszi ÁSZ-büntetését az Együtt Azt kérik, hogy a bíróság semmisítse meg a jelentés tiltott vagyoni támogatás elfogadására vonatkozó részeit.

Ráadásul, a testület arra hivatkozik a büntetés kiszabásakor, hogy az Együtt nem párttagtól fogadott el támogatást – az ÁSZ viszont jogszerűen semmit sem tudhat a párttagságról, hiszen ez különösen védett személyes adatnak számít.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »