Egy hónap alatt két gázszámla érkezik

Egy hónap alatt két gázszámla érkezik

Szokatlan helyzettel szembesül október elejétől a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió északkelet-magyarországi és Pest megyei lakossági ügyfele. Jövő hónaptól ugyanis az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt. látja el földgázzal a Tigáz eddigi háztartási felhasználóit, miközben a gázszállító-hálózati szolgáltatásokat továbbra is a Tigáz nyújtja. Így a volt Tigáz-fogyasztók az eddigiektől eltérően egyszerre két társasággal állnak majd kapcsolatban a gázellátás igénybevétele során: egy gázszolgáltatóval és egy hálózatüzemeltető céggel.

Furcsa helyzetet teremt, hogy októberben a Főgáz Zrt. átveszi a Tigáz Zrt. lakossági ügyfeleit, mert a családok nem szoktak hozzá, hogy egy szolgáltatást két cég nyújt. A gázt a jövőben a Főgáz adja, de a vezeték üzemeltetését a későbbiekben is a Tigáz látja el. Ezért a gázvezetékkel, illetve a mérőórákkal kapcsolatos ügyekkel továbbra is a Tigázt kell megkeresniük az érintett háztartásoknak. Míg a gázellátással, illetve a számlázási kérdésekkel a jövőben a Főgázhoz kell fordulniuk a kuncsaftoknak – de csak december vége után, mivel az októbertől év végéig tartó átállási időszak alatt a Tigáz fenntartja korlátozott hatáskörű ügyfélszolgálatait, s az elszámolási kérdésekben is segít a felhasználóknak.

A számláikat rendszeresen fizető családoknak elviekben nem lesz teendőjük a váltással kapcsolatban. Ugyanakkor a lakosság szeptemberben két csekket kap a Tigáztól. Egyik a megszokott havi díj lesz, másik pedig egy elszámolószámla, amelyet a szokásos havi csekk kiállításának a dátuma és a szeptember végéig tartó időtartam közötti időszak fogyasztása után kell fizetni.

Legkorábban novemberben kapják kézhez az első Főgáz-számlát a Tigáztól érkezők, diktálni pedig október 27-étől nyílik lehetőségük a Főgáz ügyfélszolgálati rendszerén keresztül. Ha egy felhasználási hely a Tigáztól tartozás miatt kikapcsolt felhasználási helyként kerül át a Főgázhoz, a felhasználó akkor kérheti majd a visszakapcsolást, ha a Tigáznál rendezte a tartozást. Tovább élnek a csoportos beszedési megbízások a Főgáznál is, így nem szükséges új megbízást adni a banknak. A diktálás vagy részszámlázás alapján alapján fizető fogyasztókat is változás nélkül átveszi az állami társaság, tehát aki eddig így fizetett, továbbra is maradhat ezekben az elszámolási módokban. Az átvételkor semmilyen műszaki beavatkozás, sem mérőcsere nem történik, s a váltás miatt a földgáz fogyasztói ára sem változik.

Októbertől a Főgáz szolgálja ki majd az összes hazai lakossági felhasználót, ami 3,4 millió ügyfelet jelent. Vagyis a lakossági gázpiacon monopolhelyzetbe kerül az állami gázvállalat. Ez annak a következménye, hogy a korábbi területi gázszolgáltató cégek kivonultak a háztartási piacról, mert a kormány veszteséges működésre kényszerítette a társaságokat. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) irányítása alá tartozó Főgáz a 800 ezer saját ügyfele mellé még tavaly augusztus 1-jétől átvette a Magyar Telekom csaknem 60 ezer, illetve idén januártól az E.on Energiaszolgáltató Kft. 600 ezer fogyasztóját is. Október elejétől a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfelhasználója kerül az állami rendszerbe. Emellett tavaly szeptemberben a Főgáz adásvételi szerződést írt alá a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról, aminek eredményeként az állami társaság a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer részeként földgázszolgáltatást nyújt az észak-dunántúli és a dél-alföldi megyékben mintegy 750 ezer ügyfélnek, immár ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. néven.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »