Egy hét múlva már magyar lehet a Nép Ügyvédje

Egy hét múlva már magyar lehet a Nép Ügyvédje

Politikai forrásunk szerint már döntöttek a kormánykoalíció tagjai arról, hogy kit fognak kinevezni ombudsmannak. Ezek alapján pedig Fábián Gyulát, az RMDSZ jelöltjét fogja támogatni a PNL és az USR-PLUS is, azaz egy héten belül magyar lehet a Nép Ügyvédje Romániában.

Más forrásunk azonban ennél óvatosabban fogalmazott, szerinte még nem borítékolható a kinevezés, mert a kormánytagok egyelőre saját jelöltjeiket részesítik előnyben. Hivatalos álláspont szerint pedig, amelyet Hegedüs Csilla RMDSZ szóvivő közvetített, egyelőre nincs változás a nép ügyvédjének kinevezése ügyében.

Mit mond erről a szóban forgó személy?

Fábián Gyula a Transindex kérdésére egyelőre sem cáfolni, sem pedig megerősíteni nem szerette volna, hogy őt támogatja a kormánykoalíció nép ügyvédjeként, mert bár a transzparencia híve és nyitott a sajtó irányába, úgy vélte: „politikai ízt” kölcsönözne, ha erről szerdáig nyilatkozna. Szerinte azt a látszatot keltené ezzel, hogy jártas a koalíció ügyeiben.

Hozzátette viszont, hogy egy esetleges felkérésnek továbbra is eleget tenne, a kormánykoalíció feltételeit pedig teljesíti.

Kettőn áll a vásár

Hírdetés

A hivatalos álláspont szerint tehát még nem világos, hogy a koalíciós partnerek melyiket fogadják el a javaslatok közül. Azt azonban már a Fábián Gyulával készült interjúnk során több az RMDSZ-beli forrásunk is megerősítette, hogy közel a megegyezés a PNL-vel, és könnyen elképzelhető, hogy Románia történelmében először magyar fogja betölteni a tisztséget.

Ezt erősítheti az is, hogy a pártelnökök által megfogalmazott elvárás a Nép Ügyvédjéhez, hogy az független-szakember legyen.

Amíg az USR-PLUS eddig nem jelentette be jelöltjét, a PNL Flavius Antoniu Baias személyében már megtette: a Bukaresti Egyetem jogi professzora, civil jogból doktorált, tanított, kutatott, volt államtitkár is, számos tudományos díj birtokosa.

Az RMDSZ jelöltje viszont nem a pártból jön, hanem több évtizedes ügyészi tapasztalattal bír. Viszont szintén egyetemi tanár, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem jogi karán, és a Sapientián is előad.

Mikor hirdetnek hivatalosan is végeredményt?

Várhatóan jövő szerdán szavaz a plénum a nép ügyvének kinevezéséről, miután a parlament két házának összevont házbizottsága jóváhagyta az új ombudsman kinevezési eljárásának menetrendjét.

A házbizottság által megszabott menetrend értelmében a parlamenti frakciók június 22-éig, keddig nyújthatják be jelöléseiket, és a jogi bizottságoknak szerda délig kell véleményezniük ezeket. Amint elkészül a szakbizottsági jelentés, szerda délben ismét összeül a két házbizottság, hogy összehívja a plénumot, amely vélhetően még szerdán szavazni fog az új Nép Ügyvédje kinevezéséről.

A korábbi ombudsmant, Renate Webert szerdán váltották le, erről bővebben ITT írtunk.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »