Egy helyen Orbán Viktor minden Kormányinfón tett legfontosabb bejelentése

Egy helyen Orbán Viktor minden Kormányinfón tett legfontosabb bejelentése

Indul a 12 éven felüliek oltása; törlik a védettségi igazolását azoknak, akik nem veszik fel mindkét oltást; meghosszabbodik a hitelmoratórium, ha szeptemberig nincs egyezség; újabb nemzeti konzultáció indul; tíz nap rendkívüli szabadságot kapnak a járványügyi védekezés résztvevői; “térdelősdi” és pápalátogatás – ezeket a főbb témákat bontotta ki a miniszterelnök.

Csütörtökön tartották az első személyes Kormányinfót, és ezen váratlanul megjelent Orbán Viktor kormányfő is. Mint az esemény közepe táján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, általában az év utolsó vagy első Kormányinfóján szokott megjelenni, most a harmadik koronavírus-járványhullám lecsengésével felpörgő újraindítás miatt jelent meg az eseményen.

Első nagy bejelentése az volt, hogy késlekedés nélkül indulhat a 12 éven fölüliek koronavírus elleni oltása. Múlt pénteken reggel a Kossuth Rádióban még így nyilatkozott a kérdésben: „Én az óvatosság híve vagyok, de nem akarjuk elzárni azokat a szülőket a lehetőségtől, akik be szeretnék oltatni a gyermeküket. Nem látom a perdöntő szempontokat a magyar tudomány oldaláról.” Akkor még úgy látta, a tudományos vita valószínűleg csak a nyár végére ér nyugvópontra. Most viszont kiderült:

a 12 év felettiek is olthatók már,

erre nem indul külön kampány, a szülőknek kell ebben közreműködniük.

Az oltásokról elmondta, hogy aki nem veszi időben a második oltását, attól elveszik a védettségi igazolványát. Kiemelte: 137 ezer ember nem vette fel a koronavírus elleni vakcina második adagját.

Sokszor szóba került a Kormányinfón a miniszterelnök által szerdán a Világgazdaság Magyarország újraindul konferencián bejelentett szja-visszatérítés. Orbán Viktor elmondta, hogy minden gyereket nevelő családnak jár a szja-visszatérítés az átlagkeretesettel együtt járó adó mértékéig, de sok részletkérdést tisztázni kell még. Arról, hogy a szerdai bejelentés után csütörtökön milyen további részleteket lehetett megtudni a kormányfőtől, itt írtunk bővebben.

Hírdetés

Azt is bejelentette, hogy új nemzeti konzultáció indul. Mint ahogy ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, a Kormányinfón elhangzottak alapján a témák között szerepel majd

  • a minimálbér 200 ezer forintra emelése,
  • a szja-visszatérítés,
  • a hitelmoratórium sorsa,
  • a klímaadó és
  • a migránskvóta.

Azt, hogy Orbán Viktor mit mondott a hitelmoratóriummal kapcsolatban, itt szedtük össze. Egyelőre szeptember végéig hosszabbították meg. „Van egy nagy vita – fogalmazott a Kormányinfón a miniszterelnök –, a bankok szeretnék, ha minél gyorsabban, minél több ember szállna ki a hitelmoratóriumból, a kormány pedig észszerű ütemet akar. Egyetértünk azzal, hogy nem lehet berendezkedni egy olyan életre, ahol a felvett hiteleket egyáltalán nem fizetjük vissza, de egy válság után vagyunk, amely megrázta, megviselte, megráncigálta az embereket és a kis- és középvállalkozásokat. Senkinek nem az a célja, a bankoknak sem lehet az a célja, hogy tönkremenjenek az emberek. Olyan menetrend kell, amely jó az embereknek, jó a vállalkozásoknak és jó a bankoknak is.” Kijelentette, hogy

ha nem jön létre a megállapodás szeptember végéig, akkor a jelenlegi szabályokkal hosszabbodik meg a moratórium.

Nagy visszhangja volt, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a rasszizmus elleni tiltakozásuk kifejezése végett féltérdre ereszkedő ír futballistákat. Orbán Viktort ezzel kapcsolatban többször kérdezték a Kormányinfón, itt foglaltuk össze, hogyan vélekedik az ügyről. „Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok – mondta. – Szerintem semmi helye az ilyesminek a sportpályákon, a sport másról szól. Egyébként is az ilyen gesztusoknak az értelme kultúrafüggő.” Később pedig

provokációnak nevezte a féltérdre ereszkedést.

Arról, hogy találkozik-e vele Ferenc pápa szeptemberi, háromórásra tervezett magyarországi találkozóján, azt mondta „amikor államfőként érkezik, az államfőket megillető tisztelettel kell fogadnunk. Amikor egyházfőként, akkor mivel egy keresztény egyházfőről beszélünk, keresztény alázattal kell őt fogadni, és mi ezt is fogjuk tenni.” Egy felvetésre reagálva, mely szerint a kormánypárti sajtóban a napokban felmerült, hogy a pápa keresztényellenes, úgy reagált: „tart tőle”, hogy “a Jóistenen kívül senki” sem ítélheti meg, hogy ki mennyire keresztény vagy keresztényellenes, de ebbe az „ontológiai vitába” nem kívánt belemenni. Arról, mit mondott a témában Orbán Viktor a Kormányinfón, itt található az Infostart cikke.

A teljes Kormányinfót Orbán Viktorral itt tudja visszanézni videón.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »