Egy helyen egy autót is elsodort a szombati, jéggel is érkező vihar – időjárási videók

Egy helyen egy autót is elsodort a szombati, jéggel is érkező vihar – időjárási videók

Szupercellák és zivatarok csaptak le országszerte.

Késő délutántól Ausztria felől több szupercella is érkezett, az egyik Körmend és Zalaegerszeg térségébe, ahol tankönyvbe illő struktúrával rendelkező felhőzete hamar beborította az eget. Útját borsóméretű jég kísérte – írta az Időkép.

A közösségi médiában szombat késő estig egymást érték a több hullámban átvonuló viharról feltett videók, villámárvízhez hasonló elöntésekről, borsó, cseresznye és dió nagyságú jégről szóltak beszámolók. Volt, ahol lapátolni lehetett a jeget.

Országszerte csaknem száz riasztást kaptak a tűzoltók a szombati vihar miatt. Zivatarveszély miatt vasárnapra is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Vas megyében volt a legtöbb munkájuk, de Somogy és Veszprém megyében is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra dőltek, ezeket kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk. Az erős szél több épület tetőszerkezetében is kárt okozott, országszerte 13 sérült épületnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, jellemzően Körmenden és környékén.

Huszonegy esetben a nagymennyiségű csapadékvíz eltávolításához kérték a segítséget. Veszprémben,

Hírdetés

a Pásztor utcában a hömpölygő víz egy személygépkocsit is elsodort.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait – írta a helyettes szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: vasárnap délelőttig az Alföldön, eleinte északkeleten, esetleg a Dunántúl keleti, délkeleti részén várhatók zivatarok. Zivatarban néhol rövid idő alatt 20-30 milliméternyi csapadék, jégeső, 50-70 kilométer/órás szél is előfordulhat. A „zivatartevékenység” főként a Dél-Alföldön akár a déli órákig is kitarthat.

Vasárnap délutántól a Dunántúlon ismét erőteljesen labilissá válik a légkör. Kiemelten

késő este nyugaton heves zivatar, felhőszakadás is várható. A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméternyi csapadék, nagy méretű jég és 70-90 kilométer/órát meghaladó szél is kísérheti.

Zivatarveszély miatt az egész országra figyelmeztetést adtak ki: Somogy, Vas és Zala megyére másodfokút, a többi területre elsőfokút.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »