Egy helyen a legfontosabb információk a magyar kormányinfóról és az operatív törzs sajtótájékoztatójáról

Egy helyen a legfontosabb információk a magyar kormányinfóról és az operatív törzs sajtótájékoztatójáról

Történetében először, online tartják a magyar kormányinfót. A kérdésekre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolnak.

— Hétfőre és keddre felsőoktatási szünetet kellene elrendelni, mondta el Gulyás, ugyanis lejár a 15 napja meghozott erre (is) vonatkozó rendkívüli intézkedések hatálya.

— Az ország felkészült a járványra. jelen állás szerint 2600 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de az állam folyamatosan dolgozik újak előteremtésén. A beszerzőkörutakról csak akkor számolnak be, ha azok sikerrel is jártak.

— A védekezés költségei meghaladták a százmilliárd forintot (kb. 3 millió euró), de vannak további források is. Az EU-s lehívások ugyanakkor nem létszükségletek, hiszen Magyarország már eddig is rengeteg pénzt lehívott az Uniós alapokból.

— A magyarországi fertőzöttek 80-90%-a szinte teljesen tünetmentes. Összesen mintegy hatezer tesztet végeztek már el.

Hírdetés

— Gulyás Gergely szerint az EU-ból érkező bírálatok pusztán egy politikai támadás részei.

 — Az önkormányzatoknak nincsen lehetősége és jogalapja arra, hogy kijárási tilalmat rendeljenek el, reagált Gulyás egy újságírói kérdésre azzal kapcsolatban, hogy Polgáron és Sződligeten a településvezetők önhatalmúlag korlátozták a lakosság szabad mozgását.

— Az újságírók rákérdeztek arra a felhatalmazási törvény vitájában felmerült kérdésre is, miért nem lehet például online összehívni a parlamentet. Gulyás szerint a rendszer kiépítése hónapokig tartana, ugyanakkor semmi nem biztosítja, hogy a Ház munkája zavartalanul folyhat a következő hetekben. A miniszter szerint ezért kérték a határozatlan idejű felhatalmazást.

— Gulyás szerint az operatív törzs döntéshozóiban felmerült, hogy a Spanyolországból hazaérkezőket is karanténra köteleznék.

— A tárcavezető kijelentette, április-májusra tömegessé válhat a munkanélküliség, a kormány azon fog dolgozni, hogy legfeljebb három hónapon belül mindenkinek legyen munkája.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »