Egy helyben topogás

Egy helyben topogás

A Magyar Hírlap online oldalán hétfőn beszélgetést közölt Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja általános alelnökével.

Az interjúban elsősorban a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos legutóbbi fejleményekről és a Matovič-kormány lehetőségeiről esik szó.

Berényi elmondja, hogy a Beneš-dekrétumok kérdése továbbra is tabutémának számít Szlovákiában. A riporter kérdésére, hogy mi igaz abból, hogy valamiféle szlovák-magyar vegyes bizottság ülhet össze a Beneš-dekrétumok ügyében, és tárgyalások folynak a szlovák kormány illetékeseivel a felvidéki politikus kifejtette:

Hírdetés

Berényi szerint a jelenlegi kormány sem fog érdemben foglalkozni a Beneš-dekrétumok ügyével, ehhez az kellene, hogy legyen a parlamentben egy magyar erő, amely ezt szorgalmazza. Arra az újságírói kérdésre, hogy korábban ez miért nem sikerült, a politikus kifejtette: 1998-ban az MKP kormányba lépésének három feltétele volt: a területi autonómia, a magyar egyetem és a Beneš-dekrétumok ügyének mellőzése. Mivel a Mečiar kormány idején a puszta túlélés volt a tét, az MKP kénytelen volt ezt elfogadni. Később a magyar egyetem mégis létrejött, de a másik két tabutémáról már nem maradt idő érdemben tárgyalni, miután az MKP ellenzékbe szorult, később pedig kiesett a parlamentből.

Jelenleg a kormány nyitottsága legfeljebb a nyelvi jogok terén hozhat eredményt. Benešt illetően a százötven képviselőből egyetlen olyan szlovák akadhat, aki támogatná a dekrétumok felülvizsgálatát. A politikum egésze nem érett még meg rá, ebben a kérdésben egy helyben topogás van – foglalta össze Berényi József.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »