"Egy hal az emberek között" – Így írtak a külföldi lapok Hosszú Katinka győzelméről

"Egy hal az emberek között" – Így írtak a külföldi lapok Hosszú Katinka győzelméről

Ahogy arról korábban mi is hírt adtunk, Hosszú Katinka magyar idő szerint vasárnap hajnalban nagy fölénnyel , Je Si-ven 4 évvel ezelőtt felállított világcsúcsát több mint 2 másodperccel megjavítva nyerte a  400 méteres női vegyesúszás döntőjét a riói olimpián. Alábbi összeállításunkban megnéztük, hogyan kommentálta a külföldi sajtó a magyar úszónő diadalát.

A francia Libération egyenesen úgy fogalmaz, hogy

Hosszú egy hal,

aki emberek közt versenyez,

így nem csoda, hogy két másodperccel megjavította a világrekordot.

A Sports Illustrated szakírója szerint évek óta nem láthattunk senkit ennyire dominánsan versenyezni ezen a távon, ugyanakkor hozzáteszi, az a könnyedség, amivel Hosszú lemosta a mezőnyt, “minden bizonnyal kérdéseket vet majd föl”.

A Washington Post számolt be róla, hogy John Lonn, a SwimWortex című lap szakértője Twitter oldalán közölte: szerinte

“valami bűzlik a

női 400 vegyes döntőjében”.

Hírdetés

Érdekesség, hogy bejegyzését megosztotta Todd Schmitz is, aki annak a Missy Franklinnek az edzője, aki 200 méteres hátúszásban Katinka ellen fog versenyezni. A Post újságírója, Brian Flaherty azt is megjegyzi cikkében, hogy korábban többen is vádolták a magyar úszónőt doppingolással, ő viszont kategorikusan tagadta, hogy bármiféle tiltott szert használt volna, sőt, beperelte a Swimming World szakíróját, Casey Barrettet, aki ezt állította róla korábban.

A Washington Post összeállítása ezen felül azt is megemlíti, hogy más miatt is kisebb felzúdulást keltett Hosszú győzelme a Twitteren: a közösségi oldal felhasználóinak egy része szexizmussal vádolta az NBC kommentátorát, aki a győztes finálé után Shane Tusupot látva azt találta mondani, hogy itt a siker “felelőse“. Valóban nem szerencsés a megfogalmazás, nyilván a sportolónő győzött a medencében, viszont a diadalban elvitathatatlanok a férj-edző érdemei is.

Ezt támasztja alá a spanyol AS is írása is, amely kiemeli, hogy Tusup edzésmódszereivel gyökeresen megváltoztatta Hosszú pályafutását, melyeknek köszönhetően valóságos úszógéppé vált, és ő lett az első úszó, aki több mint egy millió dollárt keresett az úszóversenyek pénzdíjaiból.

A német Süddeutsche Zeitung szerzője is megjegyzi Tusup szerepét a sikerben, és egyben idézik az úszónőt is, aki a verseny után elmondta, jó ideje szerette volna már ezt a rekordot megdönteni, viszont úgy érzi, mindenképpen tud még ennél gyorsabban is úszni.

Szemlénket az angol Guardianből vett idézettel zárjuk,  melynek tudósítója szerint sokáig fogunk emlékezni  erre a versenyre, amelyen Hosszú

“megsemmisítette”

a korábbi világcsúcsot.

Ehhez nincs mit hozzátenni, talán csak annyit, hogy egyetértünk Robert Kitsonnal, ezt az élményt biztosan nem feledjük soha.
    

    
    
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »