Egy gerillaszervezet végnapjai?

Tartós és végleges fegyverszünetet hirdetett helyi idő szerint vasárnap a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) elnevezésű kolumbiai gerillaszervezet, miután a dél-amerikai ország kormánya és a gerillák néhány nappal korábban megegyeztek a békemegállapodásról.

Rodrigo Londono, alias Timochenko, a FARC parancsnoka közölte, a fegyverszünet helyi idő szerint hétfőn nulla órakor, vagyis közép-európai idő szerint reggel hét órakor lép életbe.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök pénteken jelentette be, hogy a hadsereg hétfőtől kezdődően nem intéz támadást a FARC ellen.

A kormány és a baloldali gerillaszervezet közel négyévi tárgyalás után augusztus 25-én egyezett meg az ország több mint fél évszázados belső konfliktusának lezárásáról. Az ország biztonsági erői, a baloldali lázadók és a jobboldali félkatonai szervezetek összecsapásaiban több mint 220 ezren haltak meg, és több mint 5 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat a harcok 1964-es kirobbanása óta.

A megállapodásban a kormány kötelezettséget vállalt egy széles körű földreform végrehajtására, kábítószerellenes stratégiájának átalakítására, a lázadók politikai életbe integrálására, a konfliktus áldozatainak kárpótlására és az állami intézmények működésének kiterjesztésére az ország hagyományosan elhanyagolt térségeibe.

Az egyezmény tényleges életbe lépéséről október 2-án népszavazáson kell döntenie a kolumbiai lakosságnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »