Egy friss felmérés szerint Boris Johnson kényelmes többséget szerezhet a brit parlamentben

Egy friss felmérés szerint Boris Johnson kényelmes többséget szerezhet a brit parlamentben

Boris Johnson brit konzervatív kormányfő pártja a december 12-én esedékes brit parlamenti választásokon kényelmes többséget tudna szerezni – derül ki egy friss felmérésből, amelyet a YouGov tett közzé szerdán.

A felmérés szerint Johnson és a Konzervatív Párt 359 mandátumot szerezhet a brit előrehozott választáson a 650 fős brit parlamentben. A két évvel ezelőtti, szintén előrehozott választáson szerzett 317 mandátummal szemben ez jóval kedvezőbb eredményt mutat.

A YouGov felmérése azért is kap nagy figyelmet, mert százezer választó megkérdezésével készül.

Hírdetés

A decemberi választás várható nagy vesztese a Munkáspárt lehet, amelynek jelenleg 211 mandátumra van csak kilátásra, ami 50 képviselővel kevesebb, mint a 2017-es választáson szerzett mandátumok száma.

A Skót Nemzeti Párt 43, a Liberális Demokratapárt 13 képviselőt juttathat a brit parlamentbe. Az euroszkeptikus  Brexit-párt és vezetője, Nigel Farage a felmérés szerint egyetlen mandátumot sem szerezne.

Nagy-Britanniában azután eszközölte ki a kormányfő az előrehozott választást, hogy a londoni parlament sorozatos patthelyzetek után október 31-éről január 31-re halasztotta az ország uniós kiválásának határidejét. Boris Johnson azzal kampányol, hogy kivezeti az Egyesült Királyságot az EU-ból.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »