Egy felmérés következtetései (Egészségünk)

Egy felmérés következtetései (Egészségünk)

Egy egészségügyi szűrés keretében megvizsgált emberek több mint 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos volt, emellett a vizsgáltak 77 százalékának magas volt a koleszterinszintje, ami a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője.

Az Egészség hozzád jön elnevezésű, a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegségekre összpontosító kampányban idén május és július között 1229 vidéken élő embert vizsgáltak meg hét megyéből, a szűrésre jelentkezők 75 százaléka 50 éven felüli volt.

A Romániai Krónikus Betegek Szövetségének kedden kiadott közleménye szerint a megvizsgált emberek több mint 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos volt, háromból több mint két személynek (69 százalék) a normálisnál magasabb volt a vércukorszintje. A megvizsgált személyek több mint felénél mutattak ki megnövekedett koleszterin- és trigliceridszintet, negyedüknél pedig vashiányt. Kiderült továbbá, hogy a páciensek 45 százalékánál magas, illetve nagyon magas a kockázata annak, hogy a következő tíz évben szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki. Az EKG-vizsgálat 113 embernél mutatott ki szívritmuszavart, 95-nél iszkémiás állapotot, 9-nél pedig a szívkamrák méretének változását.

Az Egészség hozzád jön a Romániai Krónikus Betegek Szövetségének a projektje, a kampány megszervezését a romániai cukorbetegek szervezetei segítették. Az ingyenesen elvégzett vizsgálatok a következők voltak: vércukorszint, glikált hemoglobin, koleszterin, vérvizsgálatok (teljes vérkép, lipidprofil, ferritin), EKG. A megvizsgált személyek a szív-érrendszeri kockázatokkal kapcsolatban egy kérdőívet is kitöltöttek.

Hírdetés

A projekt keretében nem csupán a vizsgálatokat végezték el, hanem a szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegség ellenőrzés alatt tartásával kapcsolatos felvilágosítást is nyújtottak, és arra bátorították a jelenlévőket, hogy beszéljenek háziorvosukkal a szűrés során felfedezett egészségügyi problémákról.

„A szívbetegeket évek óta nem képviseli semmilyen egyesület, senki sem védi a jogaikat. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi, a Romániai Krónikus Betegek Szövetsége támogatjuk a Pro Cardio Szív- és Érrendszeri Betegek Szövetségének létrehozását, hogy ezek a betegek is képviseltessék magukat országos szinten” – idézi a közlemény a Romániai Krónikus Betegek Szövetségének elnökét, Cezar Irimiát.

 

Minden harmadik haláleset

Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében, és háromszor több a szív- és érrendszeri megbetegedés, mint Európában – mondta kedden Andrei Baciu egészségügyi államtitkár a szív- és érrendszeri betegségekről és 2-es típusú cukorbetegségről tartott kerekasztal-beszélgetésen a parlamentben. Mint közölte, minden harmadik romániai lakos halálát valamely szív- és érrendszeri betegség okozza; a szívroham következtében életüket vesztő emberek aránya kétszer akkora, mint Európában. Ennek megelőzéséhez helyes tájékoztatásra és megfelelő nevelésre van szükség – szögezte le az államtitkár. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »