Egy évig gyászolják elhunyt királyukat

Egy évig gyászolják elhunyt királyukat

Egy évig gyászolják alattvalói Thaiföldön a világ leghosszabb ideig uralkodó királyát. A 88 évesen elhunyt IX. Ráma 70 évig ült a trónon. Az ázsiai országban a következő hetekben belpolitikai átrendeződés várható, mivel a trónörökös korántsem olyan népszerű, mint apja volt.

IX. Ráma, polgári nevén Bhumibol Aduljadedzs koronázási ünnepsége 1950-ben volt. A thaiföldi király ekkor már négy éve ült a trónon, amelyet kerek 70 esztendeig tudhatott magáénak – ezzel ő volt korunk leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A hazájában rendkívül népszerű király 2006 óta szenvedett különböző egészségügyi problémáktól, utolsó éveit kórházban töltötte. 88 éves korában hunyt el.

A thaiok megrendülve fogadták a csaknem Istenként tisztelt uralkodó halálhírét. „Akkor kellett volna születnem, amikor a király fiatalabb volt. Szívesen láttam volna a fejlődést, mint hogy most átéljem ezt a veszteséget” – nyilatkozta egy gyászoló.

A bangkoki parlamentben főhajtással emlékeztek meg a királyról, akinek halála után Thaiföldön egyéves gyászt hirdettek. A fővárosban a máskor zsúfolt piros lámpás vigalmi negyedek most konganak az ürességtől. „Felkészültünk a király halálára, de amikor bekövetkezett, mindenhol csak a sírást lehetett hallani. Általában zene szól, mindenki mulat, de most szomorú lett a hangulat. Ilyen még sosem volt” – mondta egy csapos.

IX. Ráma király az egység jelképe volt a politikailag megosztott országban, halála jelentős átalakulásokhoz vezethet Thaiföldön. Különösképpen azért, mert a trónörökös, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg sokkal kevésbé népszerű, mint az édesapja volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »