Egy éves gyászt hirdettek Thaiföldön

Egy éves gyászt hirdettek Thaiföldön a 88 éves korában csütörtökön elhunyt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó halála miatt – jelentette be Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök.

„A király virágzó uralkodása véget ért. Mindannyiunk életében mély nyomott hagyott, nagy hálával tartozunk neki” – mondta a miniszterelnök egy televízióban közvetített beszédében.

Prajuth utasítására a gyász miatt 30 napig félárbócra eresztik a középületeken elhelyezett nemzeti zászlókat. Ez idő alatt betiltottak minden ünnepséget és fesztivált az országban.

A kormányfő emellett szorgalmazta, hogy a közalkalmazottak egy évig öltözzenek feketébe, míg a lakosságnak ugyanezt javasolta, igaz azzal a kiegészítéssel, hogy ez utóbbiak számára nem kötelező.

A kormányfő szerint az elhunyt uralkodót annak egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg követi majd a trónon. A bangkoki kormány tájékoztatni fogja a parlamentet, hogy Bhumibol király fiát 1972. december 28-án választotta utódjául – tette hozzá.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nap folyamán megjelent közleményében reményét fejezte ki, hogy Thaiföld tiszteletben tartja Bhumibol király örökségét, így elkötelezettségét az univerzális értékek és az emberi jogok tisztelete iránt.

Az uralkodó 2006-ban a világszervezet fejlesztési programjának (UNDP) életműdíját nyerte meg – derült ki Ban közleményéből.

Bhumibol Aduljadedzs a bangkoki Sziriradzs Kórházban halt meg a nap folyamán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »