Egy éve még az életéért úszott az olimpikon

Egy éve még az életéért úszott az olimpikon

Az olimpiai részvétellel egy álom vált valóra, még ha nem is sikerült érmet nyerni – nyilatkozta Yusra Mardini szír menekült, aki a menekültcsapat tagjaként vehetett részt a riói olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság összesen tíz sportolót választott be a menekültcsapatba köztük, szíriai, szudáni, etióp és kongói menekülteket.

A 18 éves úszólány szereplése befejezése után azt mondta: habár nem nyert érmet, így is egy álma vált valóra.

„Nagyon jó volt, hogy itt lehettem, és versenyezhettem világ- és olimpiai bajnokokkal. Nagy volt a nyomás a média részéről, de mindent megtettünk, hogy jó időt ússzunk. Nem úsztam túl jól, de nem is volt olyan rossz. Nem értem el a legjobb időmet, de van még időm, visszamegyünk, és négy évet edzünk, és jól szerepelünk majd Tokióban” – mesélt élményeiről Yusra Mardini.

Mardini tavaly augusztusban menekült el testvérével Szíriából a harcok elől. Az Égei-tengeren csónakjuk süllyedni kezdett, ezért társaival együtt vízbe ugrott. Három órán át tolták maguk előtt a csónakot, amíg el nem érték a görög Leszbosz szigetét. Ezzel húsz ember életét mentették meg.

A ma már Berlinben élő Mardini történetére az egész világ felfigyelt.

„Minden nap több üzenetet kapok, emberek ezrei üzennek a rajongói oldalamon, a közösségi oldalakon. Sok ember azt mondja, hogy én vagyok az egyetlen jó dolog, ami az elmúlt öt évben Szíriában történt. Sok olyan ember van más országokból, akik nem is menekültek, és most azt mondják, hogy miután látták a történetemet, és a többi menekült történetét, van okuk arra, hogy segítsenek. Ez csodálatos, és ez motivál engem” – így Mardini.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság összesen tíz sportolónak biztosított lehetőséget arra, hogy az úgynevezett menekültcsapatban, az olimpiai zászló alatt vegyenek részt az ötkarikás játékokon. A csapatba két szíriai úszó mellett bekerült öt szudáni és egy etióp futó, valamint két kongói cselgáncsos is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »