Egy évbe telt kitalálni, hogy leviszik a netadót

Az internethasználat áfájának csökkentése 13-15 milliárdos megtakarítást jelent a polgároknak – jelentette be szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Ahogy Lázár János jelezte a csütörtöki kormányinfón: levinnék jövőre a netadót 18 százalékra. Deutsch Tamás szombaton megismételte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, hozzátéve: a tavalyi nemzeti konzultációban résztvevők véleménye szerint szükség van az adócsökkentésre.

Ezen kívül további programok bevezetését jelezte, de egy kivételével nem részletezte ezeket. Ismertetése szerint 2018 végén lesz minden háztartásban elérhető a szupergyors vezetékes internet.

Másfél éve voltak a tüntetések

Ismert, a 2014 októberében kezdődő tüntetéseken tízezrek vonultak utcára a kormány bevezetni tervezett netadója miatt. Gigabyte-onként 150 forint internetadó kivetését tervezték, a közteher felső határa lakossági előfizetések esetén 700, míg céges szerződéseknél 5000 forint lett volna, amelyet a szolgáltatók lettek volna kötelesek megfizetni.

A kormány a folytatódó demonstrációk miatt úgy döntött, visszavonják. Orbán Viktor október 31-én azt mondta a Kossuth Rádióban: az internetadót módosítani kell, vissza kell vonni, az ünnepek után, január közepétől nemzeti konzultáció lesz az internetről, aminek a vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható. A nemzeti konzultációt Deutsch Tamás vezette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »