Egy „európai” hadgyakorlat

A titoktartási szerződések ellenére kiszivárgott: „hadgyakorlatot” tartott a napokban a honvédség a Pest megyei Táborfalván. A formabontó „Szalonna hadműveletre” azért volt szükség, adta hírül a 444.hu hírportál, mert az átalakuló kiképzési rendszer, benne az egészségügyi szakkiképzés – a NATO-kötelezettségekhez igazodva – a harctéri sebesültellátást is előírja. A leleményes magyar hadvezetés ezért vásárolt nyolcvanöt disznót (ötmillió forintért), mondván, élőszövetes gyakorlásra a sertés a legalkalmasabb, mert a szövetszerkezete hasonlóan reagál a külső sérülésekre, mint az emberé.

A hírportálnak nyilatkozó főkatona azt is elmondta, így tudják legjobban garantálni, hogy a harctéri sérüléseknél felkészült egészségügyi katona lássa el a sebesültet, s menthesse meg bajtársa életét. Igaz ugyan, hogy Magyarországon a gerinces állatok bántalmazása tilos, erre az akcióra a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság adott engedélyt. Vagyis – nyugtat meg mindnyájunkat a hadvezetés – senki se gondoljon itt valamiféle disznóholokausztra; az állatállomány szabályosan vett részt (és „esett el”) a hadgyakorlaton. Ráadásul az akció végén a kirendelt állatorvos a vonagló disznókon eutanáziát hajtott végre. Elvégre Európában vagyunk…

Hogy miként zajlott le a disznóütközet, volt-e lehetőségük védekezni a besorozott sertéseknek vagy sem, nem tudni. Ahogyan azt sem, akadt-e közülük legalább egy szerencsemalac, aki szuszogva, sebesülten el tudta vinni a legközelebbi kondáig a hírt: „Az ember is a rokonunk! Disznó!”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »