Egy esküvő elég volt ahhoz, hogy két járásban is megugorjon a fertőzöttek száma

Északkelet Szlovákia egészen az elmúlt napokig jól állt a koronavírus-fertőzöttség tekintetében. Elég volt azonban egy lakodalom, hogy a Vízközi (Svidník) és Sztropkói (Stropkov) járásban sokat romoljon helyzet, tájékoztat a tvnoviny.sk.

Pénteken és szombaton a 45 tesztelt személyből 29 bizonyult fertőzöttnek. Ők valamennyien egy 130 fős – a kiszolgáló személyzettel együtt – esküvőn vettek részt. A személyzet 8 tagja közül 3-nak a teszteredménye lett pozitív.

A mostani esetszám még nem végleges, hiszen a násznép többi tagját hétfőn tesztelik, és a közegészségügyi dolgozók a fertőzöttek számának megugrásával számolnak.

Hírdetés

A Sztropkói járásban a múlt pénteken 5, szombaton pedig további 10 fertőzöttet találtak. Ezek összefüggésben vannak az egyik városi iskolával is, ezért ott ideiglenesen felfüggesztették az oktatást.

Hasonló a helyzet Vízközben is. Itt szeptember 28-tól zárva marad egy középiskola és egy alapiskola. Az egyik tanító ugyanis részt vett a fentebb említett esküvőn, aki nem mellesleg röplabdajátékos és edző is.

Az illetékes közegészségügyi hivatal munkatársai egész hétvégén azokat személyeket próbálták felkutatni, akik kapcsolatba kerültek a sztropkói esküvő résztvevőivel. Nagyjából 200 kontaktusról van szó, a kontaktszemélyek között vannak pedagógusok, diákok is, akiket még a héten tesztelni fognak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »