Egy elnöke lesz a PNL-nek – a volt PDL jelölhet kormányfőt?

Egy elnöke lesz a PNL-nek – a volt PDL jelölhet kormányfőt?

Nem jelöl társelnököt a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) z ellene fölmerült korrupciós gyanú miatt tisztségéről lemondott Vasile Blaga helyére a pártba két éve beolvadt Demokrata-Liberális Párt (PDL) – így döntöttek az egykori PDL politikusai szombaton.

alina gorghiu nf_bAlina Gorghiu

Blaga közölte: hosszas mérlegelés után úgy dönöttek, hogy a társelnök kijelölése helyett azt támogatják, hogy a régi PNL-t képviselő eddigi másik társelnök, Alina Gorghiu legyen a párt egyedüli elnöke. A párt parlamenti jelöltlistáit ugyanakkor a volt PDL nevében Daniel Buda EP-képviselő hagyja majd jóvá, a parlamenti választások kampányfőnöke pedig a szintén ex-PDL-es politikus, Arad polgármestere, Gheorghe Falcă lesz.

A HotNews hírportál más forrásokból meg nem erősített információi szerint a volt demokrata-liberálisok a társelnöki tisztségről való lemondásért cserébe megkapták a miniszterelnök-jelölt megnevezésének lehetőségét. Alina Gorghiu ugyanakkor arra utalt, hogy továbbra is Dacian Cioloş jelenlegi független kormányfőt szeretnék miniszterelnök-jelöltnek megnyerni.

A PNL-en belül feszültséget gerjesztett, hogy szükséges-e új társelnököt választani. A törésvonalak a régi PNL és a PDL politikusai között húzódnak. Mint ismeretes, a két párt egyesülését követően úgy döntöttek, a 2016-os parlamenti választások utáni időszakig két társelnök irányítja a pártot, egyikük a régi PNL, másikuk a PDL képviseletében. A választásokat követő tisztújításon a tervek szerint már csupán egy elnököt választanának.

Azt követően azonban, hogy Blagának az ellene múlt héten a DNA által megfogalmazott, befolyással üzérkedésről szóló vádak miatt le kellett mondania, megüresedett a PDL-nek járó társelnöki tisztség. A volt PDL politikusai most szeretnék betölteni a posztot, a régi PNL-esek azonban sajtóértesülések szerint elégedettek a jelenlegi helyzettel.

Theodor Stolojan EP-képviselő, aki a PDL-es vonalat képviseli, pénteken az RFI rádiónak adott nyilatkozatában ugyanakkor sürgette egy új társelnök kinevezését. Indoklásként felhozta: a december 11-i parlamenti választások előtt csak feszültséget gerjesztene a pártban, ha nem neveznének ki új társelnököt, másrészt viszont néhány napon belül véglegesíteni kell a párt parlamenti jelöltlistáit, ez pedig a két társelnök feladata, mivel helyi szinten még viták vannak a párt két szárnyának képviselői között.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »