Egy Dublinból származó whiskey, amit világszerte elismernek és kedvelnek (x)

Egy Dublinból származó whiskey, amit világszerte elismernek és kedvelnek (x)

Ez a cikk egy képzeletbeli utazással érhet fel Dublin városába, és az ottani whiskeykészítés kulisszatitkai mögé. Igyekszünk érdekes módon betekintést engedni ebbe a hamisítatlanul csodás világba. Nem feledkezünk meg persze arról sem, hogy ajánljuk egy remekbe szabott dublini whiskeykülönlegességet.

Dublin városa és a whiskeykészítés közötti szoros összefüggés

Dublin városát mindenképp érdemes feljegyezni, ha a whiskey készítésének fellegvárait szeretnénk felsorolni. Elvégre egy központi helyről beszélhetünk, amely az ír whiskeyipar szíveként ontotta magából a jobbnál jobb párlatokat mindig is.

Olyannyira nagy volumenben, hogy Dublin aranyháromszögében mintegy 37 különböző szeszfőzde működött egyszerre. Így nem meglepő, hogy az iDrinks whiskey tárházában is bőven akad Dublinhoz köthető remekmű.

Mindezzel együtt ide tudjuk kapcsolni a Teeling család áldásos tevékenységét is, akik 1782-ben léptek egy merészet, és megalapították a család első szeszfőzdéjét, dublini Marrowbone Lane-en.

Amit a Teeling történet vonatkozásában leginkább tudni érdemes

Ha Dublin és a whiskeykészítés vonatkozásában szeretnénk kiemelni egy-egy történetet, a Teeling család és a Teeling whiskey mindenképp ide kell, hogy tartozzon. Akiknél eleve egyedi megoldás volt, hogy a kezdettől alkalmazott kézműves módszereket akkor is megőrizték, amikor már nagyban ment a gyártás.

Hírdetés

Persze nehézségekkel bizony nekik is meg kellett birkózniuk, ahogy szinte minden dublini szeszfőzdének. Viszont náluk az egyik kulcstényezőt az jelentette, hogy a nehéz időszakok után is elszántak tudtak maradni, és nem mellékesen észlelték az újra jó irányba változó piaci trendeket.

Hogy mennyire? Mindezt remekül példázza, hogy 1970-ben a céget akkor vezető John Teeling a nehézségekből való kilábalás folyamatról írta doktori disszertációját a Harward-on. Volt jártassága tehát a kudarckezelésben, efelől nincs kétség.

Dublinban járva akár személyesen is meglátogatható a Teeling Whiskey Company

Ami több szempontból is érdekes programötletnek ígérkezhet. Eleve olyan manufaktúra kulisszatitkaiba nyerhetünk ebben a formában belátást, akikhez tényleg évszázadok áldozatos munkája köthető.

Másrészt viszonylag egyszerű kapcsolódni ahhoz a filozófiához is, ami a Teeling Whiskey Company egészét áthatja. Ennek egyik lényeges komponense, hogy a minőség mindig fontosabb, mint a mennyiség.

Másrészt szimpatikus jobban megismerni egy olyan vállalkozást, amely tisztelni képes a múltat, a származást. Ugyanakkor abban is képesek hinni, hogy új jövőt kovácsolhatnak a Dublinban történő whiskeykészítéshez.

A gondolatok mellett pedig még egy nyomós érv, hogy akár a whiskeykülönlegességekbe is bele tudunk kóstolni. Valahol úgyis ebben rejlik a dolog igazi szépsége, nem igaz?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »