Egy demokrata delegált fütyül a demokráciára

Nemcsak a republikánus elnökjelelő gyűlés tartogat izgalmakat, hanem a demokratáknál is lehetnek érdekességek. Egy alaszkai szuperdelegált például gyakorlatilag fittyet hányva a demokráciára, közölte, ő Hillary Clintonban hisz, és rá szavaz majd. Még akkor is, ha saját államában Bernie Sanders nyert, méghozzá meggyőző fölénnyel.

Úgy hiszem, Hillary jobb elnök lenne. Ezzel részemről vége a beszélgetésnek – így reagált egy alaszkai Bernie Sanders-szimpatizánsnak válaszolva az északi szövetségi állam demokrata szuperdelegáltja, miután az arról kérdezte, kire is szavaz majd a július 25–28. között tartandó demokrata elnökjelölő konvención.

Kim Metcalfe-nak ez a – Facebook-beszélgetésben adott – válasza azért különös, mert a március 26-án rendezett előválasztáson Sanders eléggé szembetűnő fölénnyel nyert az egykori külügyminiszter asszonnyal szemben. A vermonti szenátor a szavazatok 81,6 százalékát zsebelte be, Clinton így 18,4 százalékot szerzett.

Lekezelő stílus

Ezért kereste meg az amúgy politológiát hallgató alaszkai egyetemista, Levi Younger állama szuperdelegáltját, hogy ennek megfelelően, a választók döntését szem előtt tartva akkor Sandersre adja le a voksát majd nyáron Philadelphiában.

Miután azonban Kim Metcalfe kissé lekezelő stílusban ezt elutasította, és kijelentette, hogy ő márpedig Hillary Clintont jelöli, Younger a teljes beszélgetést elküldte az amerikai U.S. Uncut hírportálnak, amely szerdán ezt publikálta.

A nyugdíjas szakszervezeti vezető, aki 2012 óta tagja az elnökjelölő gyűlésnek, azt egyből leszögezte, hogy nem kap semmilyen pénzügyi támogatást Clintontól, és nem áll kapcsolatban a volt elnökfeleséggel. Egyúttal kifejezte azon meggyőződését, hogy jelölésével a szerinte az ország számára legmegfelelőbb személyt támogatja.

Az alaszkai fiatalember azt is megjegyezte, egy ilyen jellegű döntéssel Metcalfe gyakorlatilag fittyet hány az alaszkai választók túlnyomó többségére, és nem a közérdeket szolgálja.

Lehet, de vajon etikus?

Az amerikai választási rendszerben ugyanakkor nem példa nélküli a hűtlen szavazás intézménye. A szuperdelegált például tényleg közvetlenül arra az elnökjelöltre szavazhat, akire szeretne, ám sokan finoman szólva sem tartják ezt etikusnak.

Az elnökválasztáskor az elektorok közül is hánytak már fittyet saját államukra, amikor a befutó helyett más jelöltre adták le végül a voksukat. Ezt a lehetőséget is sok kritika érte már több helyen, Alaszkában pedig büntetik. Eddig 157 esetben regisztráltak ilyen hűtlen elektort, ám ezek egyszer sem befolyásolták az elnökválasztást, a hoppon maradt szavazók azonban nem valószínű, hogy repestek az örömtől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »