Egy csíki hokikapus szerethető bernáthegyi kutyái

Egy csíki hokikapus szerethető bernáthegyi kutyái

Bernáthegyi kutyákat tenyészt Ruczuj Gellért jégkorongozó, aki a Csíkszeredai Sportklub kapuját védi. A sportoló számára kitűnő kikapcsolódást jelent a megfeszített edzések, meccsek után az ebekkel való foglalkozás.

ruczuly-gellert-vn-003_or_b

„Aki látta gyermekkorában a Beethoven című filmet, biztosan megkedvelte a nagy testű bernáthegyit. Innen ered az én vonzódásom is a fajtához” – magyarázta Ruczuj Gellért, amikor felkerestük csíkpálfalvi otthonában, ahol öt bernáthegyi örvendezett gazdája jelenlétének a számukra elkülönített udvaron.

A sportoló mindig is szeretett volna ilyen kutyát, aztán miután családot alapított, és elköltözött szüleitől, sikerült megvalósítania régi álmát. Ekkor már megfelelő területtel rendelkezett a nagy helyigényű kutyák tenyésztéséhez, így három éve sétáltathatják az akár 95 kilogrammos súlyt is elérő bernáthegyieket. Túlzottan sok munka nincs a kutyákkal, így a jégkorong mellett többnyire jut ideje kedvenceivel foglalkozni: etetni, kifésülni, sétáltatni, felkészíteni őket a kiállításokra.

„Én tanítom be őket, én is szoktam felvezetni. Ha egy kutya veled nő fel, kölyökkorától melletted van, jobban a szívedhez nő, sokkal jobban szerethető, mint hogyha egy felnőtt kutyát veszel meg. Nevelhetőség szempontjából is számít, hogy mikor kerül hozzád, mert a bernáthegyiek 5-6 hónaposan 50-60 kilogrammosak, hogyha időben nem kezdődik el a nevelés, előfordulhat, hogy a kutya sétáltatja a gazdát, nem fordítva” – fejtette ki Ruczuj.

Azt is elmondta, az ebek nagyon érzik a hangulatát, ha nincs jó napja, próbálják felvidítani. „Egyébként minél több mérkőzés van egy sportoló mögött, annál kevesebb a meccs előtti feszültség. Fiatalabb koromban volt részem benne, nem is kevés” – emlékezett vissza. Ruczuj azt is összefoglalta, mire kell figyelni, ha ilyen kutyát választunk: megkötni nem szabad, nagy teret igényel, nehezen viseli a bezártságot, családcentrikus, kell foglalkozni vele. Szép szóval kell nevelni, akit megszeret, egy életen át kedveli.

„A kutyatenyésztés szépségét akkor érzi igazán az ember, amikor elmegy egy kiállításra, ahol szép eredményt ér el – mondta a sportoló, akinek főként nyáron van erre alkalma, „jégkorongszezonon” kívül. Amikor kiszállásokra jár, felesége foglalkozik a kutyákkal, a sétáltatásba besegítenek a nagyobb szomszéd gyerekek is. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »