Egy cseh botanikus új húsevő növényt fedezett fel

Egy cseh botanikus új húsevő növényt fedezett fel

A növényvilágban található egy különös csoport, amelynek tagjai nemcsak a talajból szívják fel a tápanyagokat, hanem különböző állati szervezeteket, elsősorban rovarokat is csapdába ejtenek, majd enzimeikkel  lebontják azokat és így biztosítják maguk számára a nitrogént és egyéb elemeket.

Közép-Európában is elfőrdul több nemzetségük, de a rovarevő növények kedvelt területe az indonéz szigetvilág, ahol óriás termetű húsevő növények élnek. A kutatók szerint még több fajuk is felfedezőre vár, de arról a kancsókáról, amelyet még 2008-ban az olmützi Palacky Egyetem Természettudományi Karának botanikusa, Martin Dančák talált Borneó szigetén néhány külföldi kolléga társaságában csak nemrégen derült ki, hogy egy eddig ismeretlen fajról van szó. Tudományos neve Nepenthes fractiflexa, és egy másik rokonával együtt él az 1500 m tengerszint feletti magasságban. Sokáig a két fajt egynek vélték, csak az alaposabb vizsgálat derítette fel, hogy a kancsókák egy addig ismeretlen képviselőjéről van szó.

Hírdetés

Borneó szigetén a világon ismert 170 kancsókafaj közül mintegy 40 faj fordul elő. Szerencsére nehezen megközelíthető terepen élnek, ezért egyelőre a kihalás nem fenyegeti őket. Martin Dančák meg van győződve róla, hogy sikerült további, eddig ismeretlen fajokat felfedeznie.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »