Egy átlagos szlovákiai háztartás 330 eurót költ a lakhatásra

Egy átlagos szlovákiai háztartás 330 eurót költ a lakhatásra

Az átlagos szlovákiai háztartásnak a lakhatási költségeket havonta, mintegy 330 euróból kell fedeznie. Ez az összeg még nem tartalmazza a jelzálog törlesztését. A termelékeny korban lévő emberek fizetnek legnagyobb arányban a rendelkezésre álló jövedelmükből a lakhatásra, a teljes megélhetési költségük közel 40% -át. Egyedülálló szülőknek, kiskorú gyermekkel vagy gyermekekkel nagy terhet jelentenek a lakhatási költségek. Az Eurostat adatai szerint e háztartások harmadának problémái vannak a bérleti díj vagy a jelzálogkölcsön kifizetésével – tájékoztatott Lenka Buchláková gazdasági elemző, a FinGO.sk-tól.

Az elemző hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a háztartások havi nettó jövedelme harmadával nőtt, de ez majdnem ugyanolyan növekedést jelent a kiadások terén, különösen a lakhatás területén.

Azoknál az embereknél jelent ez különös problémát, akiknek havi jövedelme elmarad a szegénységi küszöbtől, például a havi 406 euró az egyszemélyes háztartásnál. Két felnőtt és két 14 év alatti gyermekkel rendelkező háztartás esetében ez a határ 853 euró havonta 

– mondta Buchláková.

Hírdetés

Ezeknél az embereknek gyakran keletkeznek hátralékok jelzálogkölcsönöknél, bérleti díjaknál, energiafizetéseknél, részletfizetések és egyéb kölcsönök visszafizetésénél.

Az elemző szerint külön kategóriát jelentenek a 65 év feletti emberek, akik számára a lakáskiadások növekedtek a legjobban az elmúlt évtizedben.

Az élelmiszerrel együtt a háztartások a teljes jövedelmük kétharmadát is ezekre költik. A szlovákiai nyugdíjas háztartások évente 3833 eurót költenek fogyasztási kiadásokra

– számszerűsítette az elemző. A nyugdíjasok évente 1053 eurót költenek lakhatásra, ami arányaiban a legmagasabb az egyes korcsoportok jövedelméhez képest.

Egy egyedülálló szülő, gyermekével / gyermekeivel együtt, a havi összes megélhetési költségének 33% -át költi lakhatásra. Amennyiben a szegénységi küszöb alá kerül, akkor a teljes családi költségvetésük majdnem 45% -át erre kell költeniük.  Az Eurostat szerint a lakáskiadások ennél a kategóriánál átlagosan havi csaknem 380 euróra emelkedtek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »