Egy adományozó ajándékkal köszöni meg a pedagógusok magyar öntudatra nevelő munkáját

Egy adományozó ajándékkal köszöni meg a pedagógusok magyar öntudatra nevelő munkáját

A nemzeti összetartozás napján egy rendhagyó ajándék érkezett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének komáromi székházába. Lucza Xénia és gyermeke a Himnusz szövegének 245 mívesen elkészített és bekeretezett változatát ajándékozta a felvidéki magyar alapiskoláknak. Emellett a pedagógusok áldásos munkáját, a tanulók magyar öntudatra való nevelését is megköszönték.

„Tavaly a szlovák parlament által elfogadott himnusztörvény nagy felháborodást váltott ki nálunk. Bekapcsolódtunk a törvény ellen szervezett tüntetésbe. A tiltakozásra készülődve a Himnusz szövegét tartalmazó pólókat gyártottunk a „nem hagyjuk!” kiegészítéssel” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Lucz Xénia, a Lucza Bolt társtulajdonosa.

A pólók megvásárolhatók voltak a boltjaikban is.  Mint hozzátette:

Egy erdélyi kézművessel készíttették el a míves kivitelezésű nyomtatványokat. A bekeretezett Himnuszt adták át Fekete Irénnek, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökének.

Hírdetés

Trianon 100. évfordulója megfelelőnek mutatkozott a meglepetés átadására. Fekete Irén biztosította az adományozót, hogy minden felvidéki magyar alapiskolába eljuttatnak egy példányt az ajándékból.

– emelte ki az édesanya. A magyarság megőrzésével a Felvidéket is képviselik a nagyvilágban, jegyezte meg.

A Himnuszhoz csatolt köszönőlevélben az alábbiak olvashatók:

„Itthon vagyunk a Felvidéken, ez a mi szülőföldünk, melyet a száz évvel ezelőtti trianoni gyalázatos határozat miatt elszakítottak az anyaországtól, de ahol a nemzeti imánkat szabadon fogjuk énekelni, és ebben senki nem akadályozhat meg minket! Nem hagyjuk! Köszönettel tartozunk minden magyar ajkú pedagógusnak, hogy nap mint nap nevelik gyermekeinket, tanítják magyar nyelven, erősítve öntudatukat. Nehéz feladat, tudjuk! Kívánunk hozzá erőt, egészséget, kitartást, az összetartozás érdekében.”


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »