Egy 15 éves fiú akarta felrobbantani magát, elkapták

Elfogtak egy öngyilkos merényletre készülő tizenöt éves fiút az észak-iraki Kirkukban, röviddel azelőtt, hogy működésbe hozhatta volna az övére erősített robbanószerkezetet – közölte hétfőn az iraki rendőrség.

A Kurdistan 24 nevű helyi televíziós csatorna vasárnap éjszaka készült felvételein látható, hogy néhány rendőr tartja a fiút, miközben két férfi levágja róla a robbanóövet. Ezt követően a fiatalt megbilincselik, egy rendőrségi járműbe tuszkolják, majd elhajtanak.

A fiú azt állítja, kényszerítették

Avraszíja Kamil Vaísz, a kirkuki rendőrség egyik szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, vasárnap éjszaka, egy órával azt követően fogták el a fiút, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a város egyik síita mecsete előtt. A támadót a biztonsági őrök megállították, így nem tudott beljebb hatolni az épületbe. A merényletben végül egyedül az elkövető vesztette életét és ketten megsebesültek.

A kirkuki hírszerzés egyik munkatársa azt mondta, kihallgatása során a fiatal azt állította, maszkot viselő férfiak elrabolták, ráerősítették a robbanószerkezetet a testére, és a városba küldték. Hozzátette, a fiú Irak második legnagyobb városából, az Iszlám Állam kezén lévő Moszulból menekült el egy hete.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet propagandaoldala, az Aamák azt jelentette, hogy a terrorcsoport követte el a mecsetbeli robbantást, a fiúról azonban nem tett említést.

Nagy az etnikai feszültség

Az Irak északi részén fekvő, olajban gazdag Kirkuk városára a kurdok és az iraki központi kormányzat is igényt tart. A városban megnövekedett az etnikai feszültség, mióta az Iszlám Állam 2014 júniusában villámhadjáratot indított, és nagy területeket hasított ki magának az ország északi és nyugati részén. Az iraki biztonsági erők nagyrészt kivonultak a városból, amelyet jelenleg a kurd pesmerga erők ellenőriznek.

A török hatóságok közlése szerint egy 12 és 14 év közötti gyerek hajtotta végre szombaton egy lakodalomban a délkelet-törökországi Gaziantepben azt az öngyilkos merényletet, amelyben legkevesebb ötvenegy ember meghalt. A hatóságok az IÁ-t gyanúsítják a merénylet elkövetésével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »