Egy 12–13. századi csontkamrára bukkantak a somorjai református templom mellett

Egy 12–13. századi csontkamrára bukkantak a somorjai református templom mellett

A román stílusú, református egyházközösséghez tartozó templom mellett, nagyjából egy méteres mélységben egy 12–13. századból származó csontkamra maradványaira bukkantak a régészek. A lelet azért is különleges, mert Szlovákia területén eddig csak néhány ilyen kriptát fedeztek fel ebből az időszakból.

Peter Nagy, a pozsonyi Archeológiai Múzeum régésze arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a csontkamrát az építése idején minden bizonnyal Szent Miklósnak szentelték fel. A kamra föld alatti részébe, mintegy három méteres mélységben a megsemmisült sírokból származó csontokat helyezték el azután, miután a templom melletti temető megtelt. A kamra fölé pedig egy kisebb kápolnát emeltek.

Szlovákiai viszonylatban egy nagy kulturális és történelmi jelentőséggel bíró régészeti leletről van szó” – állapította meg Peter Grznár, a nagyszombati Kerületi Műemlékhivatal régésze. Grznár szerint a régészeti lelet arra utal, hogy a középkori Somorja a történelmi Magyarország jelentős települései közé tartozott.

Hírdetés

Az előzetes régészeti feltárást a Somorjai Református Egyházközség rendelte meg, mivel a telken óvodát és bölcsődét szerettek volna építeni.

Teraz.sk

Nyitókép: TASR/Peter Kollár


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »