Égi ablak a földre – Újraindulnak a zarándoklatok Lourdes-ba

Égi ablak a földre – Újraindulnak a zarándoklatok Lourdes-ba

A lourdes-i betegszállítók OFTAL elnevezésű szövetsége először augusztusban kísérhet újra a franciaországi Mária-kegyhelyre betegeket és fogyatékkal élőket. A szövetség elnöke, Paolo Angelino atya nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett hónapokig tartó karantén után nagy öröm, hogy augusztusban megindulhat az első nagy szervezett zarándoklat Lourdes-ba. A lourdes-i betegszállítók szövetsége, az OFTAL (Opera Federativa Trasporto Ammalati Lourdes) egy máriás lelkiségű, karitatív egyházi szervezet, mely Lourdes-ba és más kegyhelyekre szervez zarándokutakat önkéntesek, orvosok, ápolók, papok és szerzetesek közreműködésével. A betegekkel a zarándoklat előtt és után is foglalkoznak, az egyházmegyék és a plébániák lelkipásztori szolgálatával együttműködve. Az OFTAL az 1930-as években jött létre Piemont tartományban.

A Pireneusok lábánál fekvő francia kegyhelyre augusztus 14. és 17. között vezeti a karantén utáni első zarándoklatot a betegszállító szövetség. A résztvevők busszal és repülőgéppel utaznak. Ezt követően az Unitalsi elnevezésű olasz betegkísérő egyesület zarándoklatai is elindulnak Lourdes-ba. Az elsőre augusztus 18-ától kerül sor. Az év további részében még egy-egy zarándoklatot tervez az OFTAL szeptemberben, októberben és decemberben.

A második világháború után, 1947 augusztusában is az OFTAL volt az első egyesület, mely újra betegeket vihetett a lourdes-i barlanghoz. A szervezet, illetve az Olaszország és Franciaország közötti kapcsolatok történetében kiemelkedően fontos visszatérés a szervezet alapítója, Alessandro Rastelli atya kitartásának és akaraterejének köszönhetően válhatott valóra.

A zarándoklatok újraindulása reményteli jel, mert a szenvedés időszaka után olyasvalamire vágyunk, ami a föld fölé emel: Lourdes ablakot nyit az égre – fogalmazta meg meggyőződését a Vatikáni Rádiónak a szövetség elnöke. Paolo Angelino atya elégedettségének adott hangot, amiért újra szállíthatnak betegeket a kegyhelyre, garantálva az egészségügyi biztonsági előírások betartását. Kezdetben repülős utakat terveznek, és nem minden típusú beteget vihetnek el Lourdes-ba; az ápolási otthonok lakóit egyelőre még nem. A fogyatékkal élők és a belgyógyászati betegségekkel küzdők érkezhetnek elsőként a betegszállító szervezettel a francia kegyhelyre.

Angelino atya kiemelte, hogy a zarándoklatok újraindulása nagy reményt ad a betegeknek a bezártság, a szenvedés és a betegség ideje után, mely sok testvérünket sújtotta.

Ferenc pápa a járvány idején a vatikáni kertekben a lourdes-i barlang másolata előtt imádkozott Máriához az egész Egyház nevében. Ez ösztönzőleg hat mindenkire, hogy visszatérjünk a massabielle-i barlanghoz, mely a remény helye a világ számára, ahol megnyílik az ég ablaka a földre – fogalmazott a betegszállító szövetség elnöke. – A lourdes-i kegyhely, a máriás ima és a szent helyek táplálják a lelket, ezáltal lendületet adnak, hogy szembenézzünk a jövőbeli kihívásokkal. Ha a lélek rendben van, Istentől megerősítést nyer, az a testi egészség javára is válik. Ne feledjük, hogy a keresztény üzenet, a keresztény kinyilatkoztatás az ember testi és lelki egységét tanítja. A Szentháromság második személye Jézus Krisztusban ölt testet, vagyis e két szempont összekapcsolódik. Hitünk azt tanítja, hogy testben és lélekben fogunk föltámadni.

Hírdetés

A járvány idején az egész társadalom igyekezett megóvni a törékenyebbek egészségét és megmenteni minden beteget. Ez ráirányította a figyelmet minden egyes emberi élet értékére, amelyet az OFTAL tanúsít azzal, hogy a betegeket Lourdes-ba szállítja. Ez a szenvedők világa iránti figyelem feléledését jelzi, vagyis nem rejtjük el, hanem előtérbe helyezzük a betegeket, tükrözve a szövetség szándékát. Lourdes-ban a betegek és az úgymond egészséges emberek mindig együtt vannak. Az elsőbbség szenvedő testvéreinké, akiket személyként, nem pedig rejtegetni való teremtményként fogadnak.

amely ellen Ferenc pápa rendszeresen fölemeli a szavát – mondta Angelino atya.

E Mária-kegyhely bizonyítja nekünk, hogy az emberi méltóság az élet minden fázisában megmarad.

Arra a kérdésre, hogy mit fog kérni a Szűzanyától, amikor visszatér a barlanghoz, ahol Mária megjelent Bernadettnek, Angelino atya így válaszolt: „Általában hat hónapig szoktam Lourdes-ban maradni, hogy fogadjam a szenvedő embereket. Most végre visszatérhetek, és a Szűzre tekintve elmondhatom neki: »Te ismered, Szent Szűz, mindazt, amire mindannyiunknak szükségünk van. Ezért még egyszer köszönetet mondok neked, és átadom annak a sok embernek a köszönetét, akik a mi imáinkra bízzák magukat.«”

A lourdes-i betegszállítók szövetségének elnöke rengeteg telefonhívást, üzenetet kap azoktól, akik szeretnének visszatérni a francia kegyhelyre. „Nagyon sok szenvedő testvérünk vágyik vissza Lourdes-ba, olyanok is, akiket egyelőre a hatóságok rendelkezései alapján nem kísérhetnek el azonnal zarándoklatra. A remény azonban nem alszik ki szívükben, mert bár nem rögtön, de bizonyára eljön a lehetőség számukra is a visszatérésre. Ez a kezdet jele: Lourdes-ba mindannyian vissza fogunk térni” – zárta az interjút Paolo Angelino.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »