Egészségügyi sokk: rengeteg szakember hiányzik az alapellátásból

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke már lát biztató terveket a kormányzat részéről, de a fizetésemelés lenne a kulcs.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten bejelentett versenyképességi javaslatcsomagjának kulcsa, hogy megfelelő képzettségű és számú szakdolgozó álljon rendelkezésre – reagált Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Világgazdaságnak a jegybanki program egészségügyi fejezetére.

A MESZK elnöke úgy véli, legalább huszonhatezer olyan munkavállaló hiányzik az alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, akivel kiegyensúlyozottabb egészségügyi rendszert lehetne biztosítani.

Hírdetés

“A szakdolgozóhiány még jelentősebb, mint az orvoshiány”

– tette hozzá. Példaként említette, hogy Magyarországon a teljes egészségügyi ellátásra vetítve egy orvosra három szakdolgozó jut, míg az unióban átlagosan négy, de a fejlett országokban, például Hollandiában több mint hat szakápoló segíti az orvos munkáját, az Egyesült Királyságban pedig majdnem kilenc.

Megítélése szerint a megfelelő bérezés vezet majd a több szakemberhez – a magyar fizetések még a V4-átlagot sem érik el, a munkaterhelés közben igen magas. Úgy látja, a jelen tendenciák azonban jó irányba tartanak az egészségügyi bérezés területén.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »