Egészségügy: Pandémia és kórházreform

Egészségügy: Pandémia és kórházreform

Már hetek óta zajlanak a tiltakozó akciók a kórházak hálózatának tervezett reformja miatt. Elsősorban a magyarok által is lakott déli járásokban lett nagy felzúdulás amiatt, hogy bizonyos kórházakat át- illetve visszaminősítenének és fontos szolgáltatásokat északabbra fekvő kórházakba helyeznének át.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, a komáromi kórház tervezett „átminősítése” miatt sokan tiltakoztak, a rimaszombati kórház ügyében pedig az MKP aláírásgyűjtésbe kezdett, és eddig több mint 36 ezer ember fejezte ki tiltakozását ebben a formában.

Minderre már Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszternek is reagálnia kellett, aki a tárca mai bártfai sajtóértekezletén jelezte, hogy minden petícióval és érintett kórház ügyével külön foglalkozni fognak. Mint megjegyezte, már többször utalt arra, hogy nem zárnak be kórházakat, de tervezik a transzformációjukat. Hogy milyen szolgáltatást fognak nyújtani, arra ma még nem lehet válaszolni. Egy rendszer kidolgozását tervezik, amelyet néhány éven át értékelnének.

Hírdetés

A tárcavezető szerint a kórházak hálózatának optimalizációja már túljutott a tárcaközi egyeztetésen. Most a koalíciós tanács, majd a kormány elé kerül megvitatásra, végül a parlamentnek kell róla végső döntést hoznia. Hozzátette: az optimalizálás célja az egészségügyi szolgáltatások színvonalának az emelése.

A sajtótájékoztatón szóba került a súlyosbodó járványhelyzet is. Ez különböző kórházi osztályok átcsoportosítását teszi szükségessé, erre most igyekeznek felkészülni, mivel szeptember végén már napi 1500-3000 friss fertőzöttel számolnak. A kórházba kerülők döntő többsége az oltatlanok közül kerül ki.

Az egészségügyi tárca pénzt különített el olyan készülékek beszerzésére, amelyek 20 perc alatt képesek kiértékelni a PCR teszteket az eddigi 24-48 óra helyett. A bártfai Szent Jakab kórház igazgatója, Marián Petko szerint ez nagy segítség, ráadásul a tesztek elvégzését az egészségbiztosítók fedezik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »