Egészségtelen ételek a hipermarketben: Carrefour-üzleteket záratott be a fogyasztóvédelem

Egészségtelen ételek a hipermarketben: Carrefour-üzleteket záratott be a fogyasztóvédelem

Számos rendellenességet tapasztaltak a fogyasztóvédelem ellenőrei a Carrefour üzletlánc boltjaiban, a szabályellenes tárolás és egyéb kihágások miatt üzletek bezárását is elrendelték.
A Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) felügyelői tizennégy Carrefour-üzletet ellenőriztek országszerte, és 35, összesen 301 ezer lej értékű bírságot róttak ki az észlelt hiányosságok miatt. Javaslatot tettek ugyanakkor arra, hogy két boltban ideiglenesen függesszék fel az élelmiszerpult működését, továbbá elrendelték két bolt bezárását 6 hónapig terjedő időszakra.

A szakhatóság tájékoztatása szerint 209 kilogramm élelmiszert vontak vissza ideiglenesen a polcokról, ezek értéke 3798 lej; emellett végleg kivontak a forgalomból 1423 kilogramm élelmiszert, 28 875 lej értékben.

A felügyelők kérték ugyanakkor a hiányosságok orvoslását. Az ellenőrzések október 24-én zajlottak több bukaresti, két brassói Carrefourban, illetve az üzletlánc egy-egy szatmárnémeti, kolozsvári, nagyváradi, nagybányai, valamint konstancai hipermarketében. Összesen 6724 kilogrammnyi élelmiszert vizsgáltak meg, és 1660 kilogramm esetében állapítottak meg rendellenességet.

Hírdetés

Egyébként az erdélyi és partiumi boltokban is számos hiányossággal találták szembe magukat az ellenőrök. Szatmárnémetiben például olyan mérlegeket használtak, amelyek bevizsgálása érvényét veszítette, de találtak a fogyasztóvédők olyan termékeket is, amelyeken két címke volt, különböző lejárati határidővel. Kolozsváron a hivatalos tájékoztatás szerint olyan termékek voltak a Carrefoour polcain, amelyek veszélybe sodorják a fogyasztók egészségét, Nagyváradon a Lotus Marketben található hipermarketben egyes hústermékek esetében nem lehetett megállapítani, hogy mely szállítmányból származnak, a melegételpultnál pedig voltak olyan ételek, amelyekről nem derült ki, mikor készültek.

Nagybányán átverős kereskedelmi praktikákkal szembesültek az ellenőrök, vagyis egyes élelmiszeripari termékek esetében a bolt a felhasznált hozzávalók kapcsán próbálta meg félrevezetni a vásárlókat. A két brassói Carrefour ellenőrzése során arra derült fény, hogy nem megfelelően tárolták a húst, sem a polc anyaga nem volt megfelelő ahhoz, hogy alaposan le lehessen tisztítani, ráadásul a raktárban magasabb volt a hőmérséklet a megengedettnél, továbbá a készételeknél a melegételek ugyanabban a pultban voltak, mint az édességek.

Azt azonban nem közölte a fogyasztóvédelem, hogy mely boltokat záratták be, illetve pontosan hol rendelték el az élelmiszerpult működtetésének ideiglenes felfüggesztését.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »