Egészségesebb élet áfalefaragással? – kérdéses az árcsökkentés a bio- és hagyományos termékeket célzó intézkedés nyomán

Egészségesebb élet áfalefaragással? – kérdéses az árcsökkentés a bio- és hagyományos termékeket célzó intézkedés nyomán

Nem vezet az árak látványos csökkenéséhez a hagyományos és biotermékek áfájának csökkentése a lapunk által megszólaltatott szakemberek és vállalkozók szerint. Akik viszont abban bíznak, hogy kifehéríti az ágazatot, illetve ösztönzően hat a termelőkre.
A jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökkenti a bio- és hagyományos termékek általános forgalmi adóját (áfa/TVA) a szociálliberális kormány; a pénzügyminisztérium már ki is dolgozta a vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet, amelyet keddi ülésén fogad el a Viorica Dăncilă vezette kabinet.

A rendelet hatálya alá eső, jó minőségű, adalékanyagok nélküli bio-, hegyvidéki és hagyományos termékeket az illetékes hatóságok által kibocsátott eredetigazolással lehet forgalmazni.

Mint ismeretes, az általános áfakulcs Romániában 19 százalék. Ugyanakkor két csökkentett kulcsot alkalmaznak: egy 9 százalékos kulcsot élelmiszerekre, gyógyszerekre, protézisekre és ortopédiai ellátásra, ivóvízre és öntözővízre, és egy 5 százalékos kulcsot könyvekre, iskolai tankönyvekre, turisztikai szolgáltatásokra, cateringre.

Hírdetés

A pénzügyminisztérium mostani kezdeményezése kapcsán rámutat:

a bio- és hagyományos termékek áfájának 4 százalékos csökkentése hozzájárul a jó minőségű élelmiszerek árának csökkenéséhez,

mert ezek jelenleg általában többe kerülnek, mint a hasonló, nem hagyományos termékek.

A dokumentum szerint az egészséges élelmiszerek forgalmazásának támogatását az is indokolja, hogy az Európai Unió országai közül Romániában következik be a második legtöbb haláleset az érrendszeri betegségek miatt (100 ezer lakosra számítva évente 1530, az 1036-os uniós átlaghoz képest). Ráadásul a romániai felnőtt lakosság 9,1 százaléka túlsúlyos, miközben az Európai Unióban ez az arány 6 százalékos.

A rendelettervezet ugyanakkor arra is rámutat, hogy összesen 836 millió lej bevételkiesést okoz a következő négy esztendőben az áfacsökkentés. A dokumentum szerint ez az összeg 106 millió lej lenne idén, és 260 millió lej 2022-ben.

A Krónika által megkérdezett szakemberek és vállalkozók nem tartják azonban valószínűnek, hogy az árakban látványosan tükröződni fog a hagyományos termékek áfájának csökkentése, viszont abban bíznak, hogy kifehéríti az ágazatot.

– szögezte le megkeresésünkre Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mint rámutatott, az intézkedés jótékony hatását inkább abban látja, hogy kifehéríti az ágazatot, és ösztönzően hat a termelőkre, hogy többen kezdjenek hagyományos termékek előállításával foglalkozni.

„Aki megsütött napi húsz házikenyeret és feketén eladta, talán megfontolja, hogy mindössze 5 százalékos adóvonzat mellett törvényesen forgalmazza a termékeit, kiállítsa a számlát” – véli Édler, aki szerint nagyobb vonzereje lehet ilyen körülmények között a hagyományos termékek gyártásának is. Mint részletezte, aki most átlagos kenyeret süt, megfontolhatja, hogy bevezeti az adalékmentes, bio- vagy éppen hagyományos recept szerint előállított terméket is a kínálatába, hiszen azután kevesebb adót kell majd fizetnie. A kamara elnöke szerint

az adócsökkentés nagy nyertesei az importőrök lehetnek,

hiszen a tervezet szerint nemcsak a termelők számára szavatolt az adócsökkentés. „Ha mi nem vagyunk megfelelően felkészülve, hogy a piac igényeit kielégítsük, a külföldről behozott biotermékek eláraszthatják a piacot” – fogalmazta meg aggályait Édler András.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »