Egészséges gyermek született egy 24 éve lefagyasztott embrióból

Egészséges gyermek született egy 24 éve lefagyasztott embrióból

Rekordot jelentő 24 év után született egészséges gyermek egy lefagyasztott embrióból az Egyesült Államokban.

A Tennessee-ben élő Tina Gibson és férje, Benjamin a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központban (NEDC) „fogadta örökbe” az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyet márciusban ültettek be Tina méhébe – ismertette az MTI a The Independent című brit lap internetes oldalán közölt cikket.

A 33 éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség –, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a gyermek-örökbefogadáson is gondolkodott, de végül a fagyasztott embriótranszfer mellett döntött.

Kislányuk, Emma Wren november 25-én jött a világra.

Hírdetés

„Emma egy édes kis csoda – mondta Benjamin. Azt hiszem, egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva” – jegyezte meg tréfásan az újdonsült édesapa.

A történetnek csavart ad, hogy az embriót mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le.

„Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna a legjobb barátaim” – idézte fel Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa.

A központ a párok által fel nem használt és ezért mások részére felajánlott embriókkal foglalkozik.

A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben jött a világra Ausztráliában.

Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente 25 százalékkal nő az embrióadoptálás révén születő babák száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »