Egész Erdélyt bejárja az igazságos király – Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről

Egész Erdélyt bejárja az igazságos király – Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről

A február végén rendezett kolozsvári Mátyás-napok, majd az április végi sepsiszentgyörgyi Szent György Napok után egyre több erdélyi helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők Mátyás királyt és korát idéző programokkal, rendezvényekkel. Az igazságos uralkodó tiszteletére születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság 2018-ra Mátyás király emlékévet hirdetett, lebonyolításával pedig a Magyarság Házát bízta meg. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségével zajló emlékév eddigi öt hónapjának tapasztalatairól és az Erdély-szerte esedékes megemlékezésekről a budapesti intézmény igazgatóját, Csibi Krisztinát kérdeztük.
– Milyen események követték Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tavaly decemberi, a budapesti Várkert Bazárban tett bejelentését, miszerint a kormányzat idén Hunyadi Mátyás emlékét állítja a magyarság figyelmének középpontjába?

Hírdetés

– A partnerszervezetekkel folytatott egyeztetések, a honlap kialakítása és más előkészületi munkák után az emlékévet hivatalosan 2018. január 12-én, a Hunyadi Mátyás trónra jutását segítő szegedi egyezmény aláírásának 560. évfordulóján nyitottuk meg Szegeden: a dómban Kiss-Rigó László püspök által bemutatott ünnepi szentmisével, a látogatóközpontban reneszánsz forgataggal és a Dóm téren kézi ágyúk díszsortüzével. Az 1458. január 24-ei királyválasztó események 560. évfordulóján pedig a Magyarság Házában rendhagyó, interaktív reneszánsz kavalkádot szerveztünk több száz kisiskolásnak.

Hunyadi Mátyás születésének 575. évfordulóján, február 23-án Mátyás szülővárosában kezdetét vette a XXVI. kolozsvári Mátyás-napok rendezvénysorozat.

Három nap alatt hat helyszínen, tizenhat programon résztvevők ezrei ünnepelték a király születésnapját, egyebek mellett fáklyás felvonulással – ötszázhetvenöt fáklya fénye világította be a kincses város utcáit – és Mátyás szülőházán monumentális épületvetítéssel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »